stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

12

Μήνυμα στις

04/08/03 11:36:25

Τίτλος

Efexor, Tegretol , Κατάθλιψη , Μανιοκατάθλιψη

Mήνυμα

Αξιότιμε κ. Σκαπινάκη,

Έχω μία σχέση με έναν 30χρονο εδώ και 5 χρόνια και σκοπεύουμε να πάμε για γάμο. Τον 9ο του 2001 είδα κάποια χάπια tegretol 400mg στο νεσεσέρ του, τον ρώτησα τι χάπια είναι αυτά και μου είπε ότι είναι του πατέρα του τα οποία τα είχε ξεχάσει, εξακολουθούσα να βλέπω τα χάπια και στο συρτάρι του και επιμένοντας να μάθω τι είναι, αυτός μου έλεγε ότι είναι πάλι του πατέρα του. Ενημερώθηκα από το Διαδίκτυο ότι είναι επιληπτικά, (πολύ αργότερα έμαθα ότι είναι και αντιμανιακά) τον ρώτησα και μου το αρνήθηκε, φτάσαμε σε σημείο να έχουμε καυγά, του είπα να κάνει αξονική τομογραφία (εγκεφαλογράφημα) και μου είπε εντάξει, για να πεισθώ ότι δεν έχει επιληψία και την επόμενη ημέρα αρνήθηκε με πείσμα για την εξέταση αυτή, λέγοντας «άμα θέλεις» επειδή έδειξα δυσπιστία. ?ρχισε να αναφέρει διάφορες καταστάσεις, δουλειάς, στρατού, οδήγησης ότι μπορεί και αντεπεξέρχεται σε αυτά και ότι αν είχε επιληψία δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα από όλα αυτά. Ρώτησα μέσω τηλεφώνου μια νευρολόγο και μου είπε ότι αυτά τα χάπια μπορούν να χορηγηθούν σαν αγχολυτικά σε συνδυασμό με άλλα. Μετά από αυτό δεν ασχολήθηκα άλλο.Τώρα τον 7ο του 2003, σε μια εκδρομή που πήγαμε βρήκα στο νεσεσέρ του 3 μπορντώ κάψουλες efexor xr 150mg, εκείνη την στιγμή δεν είπα τίποτα γιατί ήθελα να ενημερωθώ πάλι μέσω Διαδικτύου. Είδα ότι ήταν αντικαταθλιπτικά. Πέρασα μία βδομάδα κλαίγοντας ψάχνοντας να βρω κάποια αιτία.Τον ρώτησα κλαίγοντας κάποιο Σαββάτο που βγήκαμε και μου είπε ότι είχε πάθει κατάθλιψη μετά από έναν χωρισμό που είχε με μια κοπέλα το 1995, (μετά ισχυρίστηκε ότι πρώτα την ξεπέρασε και μετά πήρε τα χάπια) μετά είχε και το κολέγιο που έπρεπε να βγάλει, το στρατό του που ήταν δόκιμος ξηράς και το μεταπτυχιακό του στο εξωτερικό. Εκείνος ισχυρίζεται ότι τα παίρνει τώρα προληπτικά 1 efexor 150 το πρωί και 1 tegretol 400 το βράδυ και μου είπε ότι αν με ενοχλεί μπορεί να τα κόψει άμεσα ελαττώνοντας τη δόση μέχρι να το κόψει τελείως. Η δοσολογία που έπαιρνε από το 1995 μέχρι τώρα είναι 1 efexor 150 το πρωί και 1 tegretol 400, το efexor 150 το είχε διακόψει για ένα χρόνο.Εκείνος μου είπε ότι ο γιατρός του είπε να παίρνει τα χάπια μέχρι και όταν παντρευτεί γιατί ο γάμος προκαλεί φόρτιση. Και μετά τον γάμο να του τα σταματήσει. Η μητέρα του μου είπε ότι εδώ και 1 ½ χρόνο ο γιατρός του είπε να τα σταματήσει γιατί δεν τα χρειάζεται πλέον. Ο γιατρός λέει στους γονείς του να επικοινωνήσει μαζί του αλλά εκείνος δεν του τηλεφωνεί! (από ότι μου είπε η μητέρα του).Με παρότρυνε να τηλεφωνήσω στο γιατρό του να ρωτήσω για την περίπτωσή του, να ενημερωθώ ότι δεν έχει τίποτα. Αρχικά μου απέκλεισε να ρωτήσω σε άλλον γιατρό εκτός από τον γιατρό του, μετά άλλαξε γνώμη. Του είπα να πάμε μαζί στον γιατρό του και μου το αρνήθηκε.Και ρωτάω τα εξής:

· Μπορεί να πάσχει από επιληψία;

· Μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη η οποία κατάληξε να είναι χρόνια και αν είναι θεραπευμένος και (σύμφωνα με τους γονείς του ή το γιατρό του) να έχει πάθει εξάρτηση από αυτά;

· Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά του ώστε να κάνει τόσο καιρό χρήση αυτών των χαπιών και τόσο μεγάλη δόση; (ξέρω ότι υπάρχουν τα χάπια αυτά σε μικρότερες δόσεις)

· Η κατάσταση αυτή μπορεί να χειροτερέψει αν έρθω σε γάμο μαζί του; έχω κάτι να φοβάμαι;

· Πρέπει να εξαρτάται μια ζωή από αυτά για να βρίσκεται σε μία ισορροπία; Θα μπορεί να αντεπεξέρχεται στις ευθύνες του;

· Είναι κληρονομικό στα παιδιά;

· Αν είναι χρόνια κατάθλιψη / μανιοκατάθλιψη αντιμετωπίζεται μια ζωή με χάπια και ψυχολογική υποστήριξη;

· Τι εξετάσεις πρέπει να γίνουν ώστε να φανεί στο μέγιστο το πρόβλημά του;

· Τι επιπτώσεις μπορούν να έχουν στην υγεία του;

· Είναι λογικό όπως λέει αυτός ότι τα παίρνει τώρα προληπτικά; αφού η αγωγή στην οποία ξεκίνησε το 1995 και μέχρι σήμερα είναι ίδια;Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε να το διαβάσετε.

Α.Σ.

Ημερομηνία απάντησης

2003-08-04 12:32:29

Aπάντηση μηνύματος

Σας ευχαριστώ για το μήνυμα. Το θέμα που θίγετε είναι τέτοιο που δεν θα ήταν σωστό από μέρους μου να απαντήσω σε κάποια από τις ερωτήσεις που θέτετε. Θα σας συνιστούσα να συζητήσετε με ώριμο τρόπο το θέμα μαζί με τον σύντροφό σας και να αποφασίσετε τι θα κάνετε και από πού θα αντλήσετε τις απαντήσεις που ζητάτε. Να σας θυμισω μόνο ότι η έλλειψη γνώσης και έγκυρης ενημέρωσης δεν είναι είναι καλός σύμβουλος.

Με εκτίμηση,

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων