stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

127

Μήνυμα στις

19/10/03 02:45:23

Τίτλος

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Mήνυμα

Είμαι 21 ετών, φοιτητής σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία διέμενα πριν το πανεπιστήμιο. Επίσης θεωρώ σημαντικό να πω ότι δεν έχω αδέρφια. Κατά την εφηβεία μου από επιλογή δική μου είχα υποβληθεί σε διετή συμβουλευτική ψυχοθεραπεία η οποία δυστυχώς διακόπηκε όταν μετακόμισα στην πόλη στην οποία σπουδάζω. Όι λόγοι που με ώθησαν στην ψυχοθεραπεία ήταν η αυξημένη πίεση που ένιωθα λόγω της προετοιμασίας μου για τις πανελλήνιες εξετάσεις καθώς και χρόνια προβλήματα στις σχέσεις των γονιών μου. Πάντα ένιωθα διαφορετικός από τα άλλα παιδιά, ήμουν αγχώδης και έκανα παρέα με μεγαλύτερα άτομα. Οι επιδόσεις μου στο σχολείο ήταν άριστες, πάντα όμως θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και αρκετά συμπλέγματα, πράγματα που εκλαμβάνονταν από τους άλλους και αντίθετα καμιά φορά. Παρόλα αυτά είμαι κοινωνικός και πολύ ενεργός σεξουαλικά. Σταδιακά, τον τελευταίο χρόνο άρχισαν να παρουσιάζονται πάνω μου περίεργα συμπτώματα όπως : απώλεια συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης (ξεχνούσα ραντεβού, τα κλειδιά μου κλπ.), απώλεια ενεργητικότητας, διάθεση να μένω στο σπίτι, τρομερή κούραση, μεταβολές στην όρεξη και στον ύπνο, στυτικές δυσλειτουργίες, μυικοί πόνοι,περιστασιακές ταχυκαρδίες και αυξομειώσεις αρτηριακής πίεσης. Ακόμη οι επιδόσεις μου στο πανεπιστήμιο έπεσαν κατακόρυφα, πράγμα που με έχει συνθλίψει ψυχολογικά. Στο παρελθόν επίσης είχα παρουσιάσει στομαχικό άλγος και οισοφαγικές αναγωγές που κατά τον παθολόγο οφείλονταν στο άγχος. Οι πρόσφατες αιματολογικές μου εξετάσεις (συμπεριλαμβανομένης και της βιταμίνης Β12) ήταν όλες φυσιολογικές. Ανακαλύφθηκε όμως αρχόμενος υποθυρεοειδισμός (θυρεοειδίτιδα Hashimoto) για τον οποίο ξεκίνησα αγωγή με θυρορμόνη. Εδώ να σημειώσω ότι υπάρχει ιστορικό υποθυρεοειδισμού στην οικογένειά μου και ότι είμαι σχετικά υπέρβαρος από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου (όχι όμως παχύσαρκος). Όταν, λοιπόν, παρατήρησα ότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν ήταν περιστασιακά και ασύνδετα μεταξύ τους παρά συνέχιζαν όλο και πιο επίμονα, επισκέφτηκα έναν παθολόγο και του τα περιέγραψα. Εκείνος ήταν κάθετος, συμβουλευόμενος και τις ιατρικές μου εξετάσεις ότι επρόκειτο για ψυχοσωματικά αίτια και συγκεκριμένα για κατάθλιψη, για την οποία μου χορήγησε Ladose (1 δισίο ημερησίως). Το φάρμακο αυτό το παίρνω εδώ και 1 μήνα περίπου χωρίς να έχω παρατηρήσει παρενέργειες. Μάλιστα, δεν ξέρω αν οφείλεται σε αυθυποβολή, αλλά νιώθω αρκετά διαφορετικά και το παρατηρώ και στις καθημερινές μου δραστηριότητες. Εκείνο που με προβληματίζει, ωστόσο, είναι πως η διάγνωση δεν προήλθε από κάποια συγκεκριμένη εξέταση, παρά μόνο από την απλή περιγραφή από μέρους μου, των συμπτωμάτων. Δεν γνωρίζω αν ο παθολόγος είναι απολύτως ικανός να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση. Πιστεύετε ότι πρέπει να απευθυνθώ σε κάποιον ψυχίατρο ή κάποιο νευρολόγο για παιρετέρω εξετάσεις; Πώς θα αντιληφθώ ότι η αγωγή όντως δουλεύει και σε τί χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρωθεί; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ημερομηνία απάντησης

2003-11-05 12:37:13

Aπάντηση μηνύματος

Έχετε δίκιο να αναρωτιέστε. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτά που περιγράφετε και οπωσδήποτε το θέμα με τον θυρεοειδή σας περιπλέκει τα πράγματα. Εν πάσει περιπτώσει δεν ξέρω εάν θα έπρεπε να πάρετε αντικαταθλιπτικό, αλλά μια και το πήρατε κρατήστε ακόμη. Θα σας συνιστούσα πάντως να κάνετε και μια επαφή με ψυχίατρο. Πιθανότατα στην πόλη που είστε επίσης να υπάρχει συμβουλευτικό κέντρο για φοιτητές. Εκεί ίσως θα μπορούσατε να συζητήσετε για κάποια από τα προβλήματα που σας είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν.

Με εκτίμηση.

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων