stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

187

Μήνυμα στις

14/12/03 18:44:50

Τίτλος

ΚΑΡΚΙΝΟΦΟΒΙΑ KAI SEROXAT

Mήνυμα

Κύριε Σκαπινάκη σας ευχαριστώ που μου δίνετε την δυνατότητα να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας ρωτήσω κάποια πράγματα για την πάθησή μου:
Είμαι 25 χρονών.Τον Μάρτιο του 2002 διαγνώστηκε στον πατέρα μου άδενοκαρκίνωμα του παχέος εντέρου τύπου Β2DUKES, χωρίς μεταστάσεις δηλαδή ούτε σε αλλά όργανα αλλά ούτε και στους λεμφαδένες. Εγχειρήστηκε επιτυχώς και ακολούθησε και μια σειρά προληπτικών χημειοθεραπειών με επιτυχία και αυτές. Εγώ λόγω υπερβολικής αγάπης που τρέφω στον πατέρα μου έπεσα με τα μούτρα όπως λέμε πάνω του όσο μπορώ να τον βοηθήσω. Μπήκα στο δίκτυο ψαχνοντας για site σχετικά με το πρόβλημα, πήγαινα μόνος μου σε γιατρούς για να βρω την καλύτερη δυνατη λύση και πολλά άλλα.Αυτό όμως με επηρέασε και έπαθα καρκινοφοβία. Ειδικά μετά από μία επίσκεψη στον ογκολόγο όπου είδα ανθρώπους να κλαίνε. άλλους αδύνατους χωρις μαλλιά, έπαθα σοκ. άρχισα να ασχολούμε συνέχεια με τον καρκίνο λες και είμαι γιατρός. Έπαιξε ρόλο και ότι όλοι οι συγγενείς που έχουμε χάσει ήταν λόγω καρκίνου και πανικοβλήθηκα. Σε κάθετι που ένιωθα έτρεχα στο γιατρό για εξέταση με έντονο το φόβο μήπως είναι καρκίνος. Περιττό να σας πω ότι έκανα άπειρες εξετάσεις και όχι μόνο απλές όπως αίματος.Υπέρηχους, ακτινογραφίες, ακόμα και ενδοσκοπήσεις όπως κολονοσκόπηση γιατί είχα αίμα από τον πρωκτό και ήταν αιμορροείδες, κυστεοσκόπηση γιατί είχα προστατίτιδα τελικά και γαστροσκόπηση χωρίς λόγω. Κανένας γιατρός δεν μου τα συνέστησε όλα αυτά. Εγώ επέμενα για αυτές για να αποκλέίσω την περίπτωση καρκίνου. Έκανα εξέταση αίματος 4 φορές μέσα σε ένα οκτάμηνο. Ούτε ο πατέρας μου δεν έκανε τόσες.Τέλοσπάντων όλα ήταν αρνητικά.Είχα χάσει το ενδιαφέρον για τα πάντα. Ήξερα ότι ήμουν υπερβολικός αλλά δεν μπορούσα να το νικήσω.Στεναχωρούσα και τους δίπλα μου και αυτό με έκανε χειρότερα. Κια η ειρωνία είναι ότι ο πατέρας μου ήταν μια χαρά και εξακολουθεί να είναι ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΟ και εγώ είχα πέσει σε κατάθλιψη.
Όλοι γιατρόι μου έλεγαν δεν έχεις τίποτα οργανικό αλλά πρέπει να πας σε ψυχίατρο. Πήγα μετά από 8 μήνες (Δεκέμβριος 2002) αφού δεν μπόρεσα να το καταπολεμήσω μόνος μου. Ο γιατρός μου είπε ότι πάσχω από ιδεοψυχαναγκαστική νεύρωση και χρειάζεται ψυχοθεραπεία με χάπια, ομιλία και πάνω από όλα την δική μου θέληση.Μου έδωσε λοιπόν seroxat το οποίο το ανεβάσαμε σταδιακά σε 3 χάπια τη μέρα.Η αλήθεια έναι ότι πήγαινα καλά. Ξαναγύρισα στην κανονική ροή της ζωής. Είχα βέβαια κάπου κάπου μικρές υποτροπές με πόνους που άδικα με ανησυχούσαν αλλά τις ξεπερνούσα εύκολα. Δεν ήθελα όμως να εξαρτόμαι από χάπια και ζήτησα από τον γιατρό να μου τα μειώσει.Έτσι λοιπόν μετά από 8 μήνες (Αύγουστος 2003) πήγαμε στα 2 χάπια τη μέρα δόση την οποία την δέχτηκε ο οργανισμός μου. όλα πήγαιναν καλά. Ότι πόνο και να ένιωθα πλέον δεν του έδινα σημασία και αδιαφορούσα και γενικά πέρναγα καλά.Αυτή την εποχή όμως (Δεκέμβριος 2003)άρχισα να νιώθω στο κεφάλι μου ένα αίσθημα αιώρησης σαν να αδείαζει το κεφάλι μου.Δεν μπορούσα να αδιαφορήσω για αυτο γιατί ήταν κάτι το οποό ήταν μέσα στο κεφάλι μου, με εμπόδιζε στις καθημερινές δραστηριότητες και ήρθε ξαφνικά χωρίς να έχω κάποιο ιδιαίτερο άγχος. Επί μία βδομάδα το είχα ώσπου ρώτησα το γιατρό για την γνώμη του.Του είπα βέβαια ότι μόνο αυτό ένιωθα ούτε πονοκέγαλο,ούτε ναυτία και τάση για εμετό ούτε μούδιασμα σε άνω ή κάτω άκρα, όλες οι αισθήσεις είναι φυσιολογικές (ακοή, γεύση, όσφρηση, όραση, ομιλία)και ούτε χάνω καθόλου τις αισθήσεις μου. Μου είπε ότι είναι υποτροπή της πάθησης ή μακροχρόνια παρενέργεια της ελλάτωσης του seroxat. Μου είπε λοιπόν να επιστρέψω στα 3 χάπια τη μέρα. Το έκανα και μου έφυγε αυτό το αίσθημα αλλά μου ήρθε νύστα και μια πολύ ελαφριά ζάλη σαν να συνέρχομαι από νάρκωση. Μου είπε μέτά ο γιατρός να πάρω 2.5 χάπια την μέρα. Το έκανα και η νύστα υποχώρησε αλλά έμεινε η ελαφριά ζάλη για 5 μέρες τώρα.Το θέμα είναι όμως ότι αυτό με απασχολεί συνέχεια και δεν φεύγει. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ή το δημιουργώ εγώ αλλά το νιώθω και άρχισα πάλι να βάζω κακές σκέψεις ότι έχω όγκο κακό στο κεφάλι αλλά δεν θέλω να τρέχω πάλι για εξετάσεις αλλά να πολεμήσω το φόβο μου. Με ρίχνει όμως η σκέψη ότι μπορεί τώρα να έχω δικιο. Έψαξα και για τις παρενέργειες του seroxat στις οδηγίες του κουτιού και στο internet και αναφέρει ζάλη, υπνηλία και αιώρηση αλλά δεν λέει το πότε (αρχή ενδιάμεσα της θεραπίας ή τέλος) και υπό ποίες συνθήκες.Στο δίκτυο κιόλας διάβασα ότι το seroxat είναι εθιστικό και έχει παρενέργειες που δεν λέει το κουτί και είναι άσχημες.Έκανα και εξέταση αίματος πάλι (για όλα τα όργανα check up) την 12/12/2003 και ήταν όλα πολύ καλά.
Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1)Τι γνώμη έχετε για την κατάστασή μου από ότι σας γράφω και αν ότι έχω κάνει για θεραπεία είναι σωστό ή λάθος?
2)Τί λέτε να φταίει για αυτό που με απασχολεί αυτές τις μέρες?Είναι λόγω της νεύρωσης , της ελλάτωσης του seroxat ή κάτι άλλο? Τί πρέπει να κάνω αν είναι κάτι αλλό?
3)Υπάρχουν άσχημες παρενέργειες του seroxat?Επηρεάζει το αίμα ή κάποια όργανα και είναι εθιστικό ή όχι?
4)Η ιδεοψυχαναγκαστική νέυρωση και τα συμπτώματά της (άγχος, φόβος, πανικός,) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο μακροπρόθεσμα οπουδήποτε? Χωρίς να θέλω να σας προσβάλω θα ήθελα να μου πείτε την αλήθεια και όχι ότι θα ήθελα να ακούσω για να μην με αγχώσετε?
5)Τα συμπτώματα που ένιωθα/νιώθω και οι γιατροί δεν βρίσκουν τίποτα ύπήρχαν ή ήταν ίδέα μου? Τι γίνεται δηλαδή?

Ημερομηνία απάντησης

2003-12-24 01:47:51

Aπάντηση μηνύματος

Αυτό που έχετε λέγεται υποχονδριακή διαταραχή. Όλα τα συμπτώματα που νιώθετε οφείλονται στο υπερβολικό άγχος που σας προκαλεί η ιδέα ότι έχετε καρκίνο.
To seroxat ήταν καλή επιλογή αλλά μερικές φορές κάνει κάποια προβλήματα όταν προσπαθεί κανείς να το μειώσει. Κανένας άλλος κίνδυνος δεν υπάρχει από το φάρμακο αυτό. Στην περίπτωσή σας, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πολύ άγχος. ίσως να χρειάζεται αλλαγή θεραπείας. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για αυτά τα θέματα ή να πάρετε και μια δεύτερη γνώμη.Με εκτίμηση,


ΠΣ

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων