stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

252

Μήνυμα στις

27/01/04 12:53:02

Τίτλος

Πώς να απαλλαγώ από την κατάθλιψη;

Mήνυμα

Μένω με την οικογένειά μου, η οποία ουδέποτε θα ήθελε να διανοηθεί πως η κόρη τους έχει κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια δεν έχω εργασία κι ο λόγος είναι ότι έχω τρομερή αναστολή για να το παλέψω.΄Μετά από αρκετές φορές που έλαβα μέρος σε γραπτούς διαγωνισμούς χωρίς επιτυχία έχω πεισθεί πως δεν είμαι ικανή για κανένα επάγγελμα. Οι σπουδές μου ήταν στα φιλολογικά και παρόλη την νύχτα που επικρατεί στη σκέψη μου κατόρθωσα να κάνω και μεταπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο οι αποτυχίες στις προσπάθειες εύρεσης εργασίας οφείλονται κατά την άποψή μου στην απαισιόδοξη και μαύρη διάθεση που αποπνέω. Βρίσκομαι σε ένα φαύλο κύκλο ενοχής και συνεχών λαθών που δεν λέει να τελειώσει.
Σαν να μην έφτανε το πλαίσιο αυτό το καλοκαίρι του 2002 έμαθα πως ο φίλος μου είχε μια δυσάρεστη περιπέτεια στη ζωή του, αρρώστησε βαριά και με αυτό τον τρόπο χάθηκε από τη ζωή μου. Τον αγαπούσα και τον αγαπώ παράφορα, το γεγονός της αρρώστιας του με διέλυσε. Πονάω και μόνο στη σκέψη ότι υποφέρει. Αναρωτιέμαι γιατί να πάθει κάτι τέτοιο αυτός που τον αγαπούσα πιο πολύ από οποιονδήποτε.
Έχω ακούσει πως η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά μπορεί να φέρει υπερφαγία και να παχύνω. Δεν ξέρω τι να κάνω, πώς να αποσείσω από πάνω μου αυτή την τσιμεντόπλακα. Πώς θα επιστρέψει το χαμόγελο στη ζωή μου; Πώς να μην διώχνω τους ανθρώπους με την παράξενη συμπεριφορά μου;

Ημερομηνία απάντησης

2004-03-17 11:33:10

Aπάντηση μηνύματος

Καταλαβαίνω πως το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειές σας να βρείτε κάποια δουλειά δεν ευοδώθηκαν σας έχει απογοητεύσει. Η απογοήτευση είναι άλλωστε ένα φυσιολογικό συναίσθημα που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν όταν οι προσπάθειές τους δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας κάνει να θεωρείτε ότι είστε ανίκανη ή ότι δεν αξίζετε. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν αναλογιστείτε και μόνο το γεγονός ότι σπουδάσατε σε μια δύσκολη σχολή και ότι καταφέρατε να κάνετε και μεταπτυχιακές σπουδές.

Όσο για το αν τα αντικαταθλιπτικά προκαλούν υπερφαγία, αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά όχι σε όλες. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να φέρει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα μειώνοντας την όρεξή τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ίσως δε θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη των φαρμάκων εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο για να απαλλαγείτε και να μπορέσετε να ξεπεράσετε τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνετε.

Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε έναν ψυχίατρο ο οποίος αφού εκτιμήσει την κατάστασή σας θα σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια κάποιου ειδικού θα μπορέσετε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, να απαλλαγείτε από τα καταθλιπτικά συναισθήματα που σας «πλακώνουν» όπως χαρακτηριστικά λέτε, και να επαναφέρετε τη χαρά και τη δημιουργικότητα στη ζωή σας.

Με εκτίμηση
Πέτρος Σκαπινάκης

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων