stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

275

Μήνυμα στις

25/02/04 00:14:28

Τίτλος

Πως να ξεπεράσω τα αισθήματα ντροπής και κατωτερότητας;

Mήνυμα

Αγαπητέ κύριε Σκαπινάκη.
Είμαι 32 χρονών, παντρεμένη και απο ότι μπορώ να καταλάβω πάσχω απο κάποια μορφη κοινωnικής φοβίας.
Ολα ξεκίνησαν απο το Δημοτικό που λόγου ύψους -ήμουν η πιο κοντή απο τους συμμαθητές μου -δεν αισθανόμουν πολύ καλά με αυτό.
Δεν μπόρεσα να το ξεπεράσω ούτε στο Γυμνάσιο που η διαφόρα ήταν αισθητή. Αισθανόμουν πολυ άσχημα και δεν μπορούσα να βρώ βοήθεια ούτε απο το σπίτι μου γιατι υπήρχε ασυμφωνία χαρακτήρων με τους γονείς μου και δεν δίνανε ιδιαίτερη προσοχή σε μένα και στις αδερφές μου.
Στα 17 μου χρόνια κλείστηκα στον ευατό μου δεν είχα παρέες,φίλες δεν ήθελα να βγαίνω απο το δωματιο μου, ημουν κομπλαρισμένη απεφευγα τις συναναστοφές και γενικά περασα μια πενταετία πολύ άσχημα, παρολό που το θέμα του ύψους είχε ξεπεραστεί. Τότε παρουσιάστηκε το προβλημα τις τριχοτυλλομανίας μετα απο μια αποτυχία στο σχολείο (έμεινα μεταξεταστέα για το Σεπτέμβριο).Αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα παρόλο που κατα καιρούς έχει μειωθεί αλλα όχι θεραπευτεί. Είχα αργή αναπτυξη, μετα τα 15 μου χρόνια άλλαξε αυτό απότομα και σχηματίστηκα σαν γυναίκα.Τα χρόνια που ήμουν απομονωμένη προσπαθούσα με διαφορα βιβλιά αυτοβοήθειας να καταλάβω τι μου συμβαίνει. Δουλεψα πολύ με το ευατό μου και καταφερα και βγήκα απο το καβούκι μου αλλα με πολλα προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας. Ημουν νευρική,απότομη,ακοινώνητη, με εκρήξης θυμού, νευρα κτλ. Αισθανόμουν ότι αυτο το πρόβλημα ύψους είχε καταστρέψει την ζωή μου και θύμωνα γιατι αισθανόμουν πολύ φυσιολογική γεμάτη ενέργεια.Στο σχολείο είχα υπερβολικό άγχος, ντροπαλότητα.Μετα στους εργασιακούς χώρους που δουλευα κοκκίνιζα, ήμουν συνεσταλμένη φοβόμουν να εκτεθώ σε κόσμο το πάλευα όμως και τώρα μετα από τόσα χρόνια και χωρίς καμία βοήθεια απο ειδικό έχω κάνει μεγάλη πρόοδο.
Αισθάνομαι σαφώς καλύτερα αλλα θα ήθελα να θεραπευτώ εντελώς.
Φοβόμουν να παραδεχτώ το πρόβλημα μου ότι θα με κοροιδευαν και προσπαθούσα μόνη μου. Τώρα όμως αυτό θέλω να αλλάξει. Εχω θέληση και είμαι αποφασισμένη να κάνω ότι χρειάστει για να γίνω καλά.
Θα ήθελα την βοήθεια σας γιαυτό. Τοσα χρονια διαβάζω για διαφορες μεθόδους θεραπείας. Οπως σας έχω περιγράψει το πρόβλημα μου θα ήθελα να μου πείτε που μπορείτε να με παραπεμψετε. Ποιο είδος θεραπεις θα βοηθούσε και αν υπάρχει ελπίδα έστω και μετα απο τοσα χρόνια να θεραπευτώ. Αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιον θεραπευτή γνωσιακής ψυχοθεραπείας θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω την απάντηση σας.
Δεν θα ήθελα να δημοσιευτούν τα πραγματικά μου στοιχεία και το e-mail μου.

Ημερομηνία απάντησης

2004-03-16 13:19:38

Aπάντηση μηνύματος

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
Το γεγονός ότι είστε αποφασισμένη να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να αναζητήσετε βοήθεια είναι το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της εξάλειψής του. Ήδη έχετε κάνει από μόνη σας μεγάλη πρόοδο και έχετε καταφέρει να ξεπεράσετε ως ένα βαθμό τα αισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας που παρεμπόδιζαν και περιόριζαν την κοινωνική σας ζωή και δράση κι αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Ο φόβος σας να γνωστοποιήσετε το πρόβλημα και να μιλήσετε γι’ αυτό μέχρι τώρα σίγουρα συνέβαλε ώστε αυτό να διαιωνιστεί και να συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί για μεγάλο διάστημα. Η βοήθεια όμως κάποιου ειδικού πιστεύω ότι πράγματι θα σας φανεί πολύ χρήσιμη και θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τις δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές που σας χαρακτηρίζουν. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία θεωρώ ότι είναι ίσως κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να σας προτείνω κάποιον συγκεκριμένο θεραπευτή. Πιστεύω όμως ότι αν ζείτε σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο θα υπάρχει κάποιος ειδικός (ιδιώτης ή σε υπηρεσία υγείας) για να απευθυνθείτε και λάβετε την βοήθεια που χρειάζεστε.

Με εκτίμηση
Πέτρος Σκαπινάκης

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων