stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

309

Μήνυμα στις

10/03/04 13:14:11

Τίτλος

σφιγμένη σαν να ακροβατώ σε σχοινί

Mήνυμα

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω περίεργη και άγνωστη για μένα συμπτωματολογία που σχετίζεται με τα θέματα που διαπραγματεύεστε στο site. Συγκεκριμένα εδώ και 5 μήνες περίπου παρουσιάζω έντονες κρίσεις άγχους και δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αν όλα αυτά είναι προϊόν ενός χωρισμού που είχα το καλοκαίρι ή ούτως ή άλλως θα μου συνέβαιναν. Δε θέλω να σας κουράσω, αλλά σας αναφέρω ένα μικρό ιστορικό για να καταλάβετε πως έχουν τα πράγματα.
Γενικά σαν άτομο είμαι πολύ αγχωτικό. Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αγχώνεται για τα πάντα και για όλους. Αυτό βέβαια ποτέ δεν μου δημιούργησε ιδιαίτερο πρόβλημα στην καθημερινή μου ζωή. Το χειρότερο που μπορούσε να μου συμβεί είναι να ιδρώνουν κάποιες φορές τα χέρια μου ιδιαίτερα σε συναναστροφές με ξένο κόσμο.
Είμαι 29 χρονών. Έχω τελειώσει το πολυτεχνείο και τώρα τελειώνω και το διδακτορικό μου. Τα τελευταία χρόνια δούλεψα σε διάφορες εταιρίες και σε διάφορα προγράμματα. Αυτό είχε ως συνέπεια να έρχομαι σε επαφή με αρκετό κόσμο, να περνάω συνεντεύξεις, να κάνω αρκετά ταξίδια. Όλο αυτό το διάστημα ήταν φορές που είχα αγχωθεί πολύ (ειδικά αν έπρεπε να συμμετέχω ενεργά σε συναντήσεις) και γενικά απέφευγα να κάνω παρουσιάσεις μπροστά σε πολύ κόσμο αν δεν ήταν απολύτως αναγκαίο. Ποτέ όμως δεν αισθάνθηκα άσχημα. Ακόμη και αν αγχωνόμουν πολύ σε μια δεδομένη στιγμή σίγουρα αυτό δεν φαινόταν και σίγουρα μετά το τέλος της ιστορίας το ξεχνούσα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι έχω κάποιο πρόβλημα απλά κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σαν άνθρωπος.
Εδώ και 5 μήνες περίπου αισθάνομαι ότι κάτι έχει αλλάξει. Τον Οκτώβρη που μας πέρασε πήγα σε μια συνέντευξη για δουλειά . Είχα το συνηθισμένο σφίξιμο στο στήθος αλλά όχι ιδιαίτερο άγχος. Στην πορεία της κουβέντας με έπιασε ένα ξαφνικό εσωτερικό τρέμουλο, μια ταραχή και έντονος ιδρώτας στα άκρα. Με το ζόρι αυτό δεν έγινε ορατό στους συνομιλητές μου. Φοβήθηκα πολύ. Την επόμενη φορά (μέσα σε μια εβδομάδα) που είχα πάλι συνάντηση το σκεφτόμουν συνέχεια τις προηγούμενες μέρες και αυτό είχε ως συνέπεια να πάθω πάλι κάτι αντίστοιχο. Τις επόμενες μέρες αυτό γενικεύτηκε. Κάθε απρόοπτο γεγονός (π.χ. να πετύχω κάποιον γνωστό τυχαία στο δρόμο) που μου δημιουργούσε κάποιο είδος διέγερσης, μου προκαλούσε ταραχή. Δε σταμάτησα όμως καμία από τις δραστηριότητες μου. Συνέχιζα π.χ. να βγαίνω όπως πριν. Στις 10 μέρες επισκέφτηκα μία ψυχίατρο. Ύστερα από μια κουβέντα που κάναμε μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι . Μου έγραψε εξετάσεις για θυροειδή και μου συνέστησε να πάρω μισό lexotanil των 3 mg για μία εβδομάδα και να ξαναπάω μόνο αν επιμένουν τα συμπτώματα.
Οι εξετάσεις βγήκαν καλές. Τα χάπια τα πήρα μόνο 3 μέρες από ένα τέταρτο τη μέρα.
Με την πάροδο του χρόνου άρχισα κάπως να ηρεμώ και να μην βρίσκομαι σε μία διαρκή ανησυχία. Παρόλα αυτά δεν αισθάνομαι όπως ήμουν πριν ένα εξάμηνο. Πολύ εύκολα ιδρώνουν τα χέρια μου, τρέμουν και με πιάνει ταχυπαλμία. Γενικά είναι πολλές φορές που αισθάνομαι σφιγμένη σαν να ακροβατώ σε σχοινί. Και το χειρότερο απ’ ‘όλα είναι ότι το σκέφτομαι σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι φορές που έχει τύχει να έχω κάποιο είδος ανησυχίας και έχω πιει π.χ. μισό ποτήρι κρασί αισθάνομαι πολύ καλύτερα.
Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο ψυχίατρο (στην Αθήνα)που θα μπορούσε να με βοηθήσει να ξαναβρώ την ηρεμία μου. Δε θα ήθελα να πάρω φάρμακα εκτός αν είναι αναγκαίο.
Είμαι καπνίστρια και έχω παρατηρήσει ότι πολλές φορές άμα καπνίσω σε φάση που είμαι ταραγμένη αισθάνομαι χειρότερα. Ισχύει αυτό? Επίσης κάποιο είδος γυμναστικής θα μπορούσε να με βοηθήσει?
Σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας.

Ημερομηνία απάντησης

2004-04-16 14:31:03

Aπάντηση μηνύματος

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμα σας.
Τα συμπτώματα που περιγράφετε είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποιου τύπου αγχώδη διαταραχή (πιθανότατα κοινωνική φοβία) η οποία προυπάρχει από χρόνια και απλά πρόσφατα επιδεινώθηκε για κάποιους λόγους (πιθανά λόγω έντονα στρεσσογόνων και στενόχωρων καταστάσεων). Θα μπορούσατε να επισκεφτείτε οποιοδήποτε ειδικό σε αγχώδεις διαταραχές και να πάτε αρκετά καλύτερα με κάποια ψυχοθεραπεία (συμπεριφορική ή άλλου τύπου).

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων