stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

340

Μήνυμα στις

05/05/04 22:56:23

Τίτλος

?λλαξε η ζωή μου

Mήνυμα

Κύριε Σκαπινάκη,
Είμαι 28 χρονών και μένω στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζω πλεόν (εδώ και 2-3 χρόνια) ότι αυτό που μου συνέβη εδώ και 8-9 χρόνια ήταν μία κρίση πανικού (είχαν προηγηθεί βέβαια αρκετές κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια του ύπνου μου τις οποίες όμως λανθασμένα απέδιδα τότε σε εφιάλτες). Μετά την μία αυτή κρίση άλλαξε η ζωή μου. Μπήκε στη ζωή μου ο φόβος και μια αίσθηση διαρκούς απειλής για κάτι που δεν μπορούσα να ελέγξω. Αν και άλλες κρίσεις που να καταλήγουν σε τρελή ταχυπαλμία και δύσπνοια δεν υπήρξαν μετά από την πρώτη ήταν ωστόσο αρκετά συχνές οι ημιτελής ατελείωτες κρίσεις πανικού (μούδιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου, θολούρα, δυσκολία συγκέντρωσης που έφταναν μέχρι την αίσθηση ότι πρόκειται να τρελαθώ ή και εγώ δεν ξέρω τί). ?ρχιζα να περιορίζω τις δραστηριότητές μου, σταμάτησα να μετακινούμαι με λεωφορεία (όπου και έπαθα την πρώτη αυτή κρίση πανικού), άρχισα να φοβάμαι τα αεροπλάνα, τα ασανσέρ, τα ερημικά μέρη (χωριά, εθνικές οδούς), τούνελ, μετρό, τα ύψη, κινηματογράφους, κομμωτήρια, τις ουρές, σταμάτησα να προσπαθώ να εξοικειωθώ με την οδήγηση και το αυτοκίνητό μου από φόβο να περιμένω στα φανάρια ή σε μποτιλιαρίσματα ή να μου τύχει κάτι αναπάντεχο στο δρόμο. Κατέληξα να ενεργώ έχοντας δίπλα μου πάντα δικούς μου ανθρώπους ή ανθρώπους που θα μπορούσαν να με μεταφέρουν κάπου σε περίπτωση ανάγκης (πχ δε φοβάμαι τόσο τα ταξί). Το να πάρω το τρένο ή οτιδήποτε και να πάω σε μια άλλη πόλη μόνη μου ουτε φυσικά για αστείο δεν μου κάνει. Στο σπίτι μου νοιώθω καλύτερα (αν και υπάρχουν φορές που και εκεί νιώθω πως απειλούμαι). Γενικά είμαι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσω τον όποιο κίνδυνο (πραγματικό και μη).

Πριν από την πρώτη κρίση πανικού ήμουν ακριβώς το αντίθετο. Τα έκανα όλα αυτά ανεξαιρέτως μόνη μου και με ευχαρίστηση (Και σε άλλες χώρες πήγαινα μόνη μου χωρίς να φοβάμαι). Είχα μάλιστα πει κάποτε ότι δεν έχω ανάγκη κανέναν και τώρα νιώθω πως πληρώνω γι αυτό.

Από όσα έχω κάνει στη ζωή μου (ήμουνα πάντα καλή στο σχολείο, στα αθλήματα, είχα έφεση στις ξένες γλώσσες (γνωρίζω τρεις), έχω τελειώσει τις σπουδές μου, το μεταπτυχιακό μου, γενικά για όλα αυτά τρέφω και πάντα έτρεφα ιδιαίτερα υψηλή εκτίμηση για τον εαυτό μου και τις ικανότητές μου. Γι αυτό αρχικά προσπάθησα να το χειριστώ μόνη μου όμως μάταια.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχω τα αρχικά συμπτώματα. Τα συμπτώματά μου είναι ο φόβος, μία πολύ δυσάρεστη και έντονη δυσκολία-αρρυθμία στην αναπνοή και μια αίσθηση ελαφρού πόνου-σφιξίματος στο μέρος κάτω από την καρδιά μου που μου δίνει την αίσθηση ότι κάτι δεν δουλεύει και τόσο καλά εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι θα μου κοπεί η αναπνοή και ότι θα τρελαθώ. Πολλές φορές έχει πλησιάσει η ώρα της ανεξέλεγκτης ταχυπαλμίας αλλά τις περισσότερες φορές προσποιούμαι μια παθητική-αδιάφορη αντιμετώπιση και το ξεπερνάω. Όμως παρ ολα αυτά η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται. Αφού αναρωτιέμαι μήπως τη δημιουργώ μόνη μου.... τί να πώ..?λλες φορές προσπαθώ να βρω να κάνω πράγματα που θα πάρουν τη σκέψη μου από αυτή την απειλή.

Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κανένας πραγματικός κίνδυνος και ότι όλα είναι στο μυαλό μου αλλά αυτό δε με βοηθάει. Έχω προσπαθήσει να αναλύσω τα προβλήματα και τις σκέψεις μου αλλά εκείνη την ώρα όλα αλλάζουν, δεν υπάρχει λογική. Δεν έχω πάρει χάπια και όποτε υπό τέτοιες συνθήκες μου δίνεται η ευκαιρία πίνω λίγο κρασάκι παραπάνω για να χαλαρώσω.

Δεν ξέρω πως μπορείτε να με βοηθήσετε. Ίσως αυτό το γνωρίζετε καλύτερα εσείς. Οι όποιες συμβουλές σας είναι φυσικά ευπρόσδεκτες. Εγώ αυτό που θα επιθυμούσα είναι να μου συστήσετε κάποιον ειδικό εδώ στη θεσσαλονίκη με εξειδίκευση ή τέλος πάντων εμπειρία σε τέτοια θέματα στον οποίο να αποταθώ. Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό να απευθυνθώ σε κάποιον ειδικό αλλά δεν γνωρίζω κανέναν και δεν θέλω να πάω σε κάποιον εντελώς άγνωστο επιλεγμένο στην τύχη από το χρυσό οδηγό για ένα τόσο σοβαρό για μένα ζήτημα και να χάσω χρόνο και κυρίως χρήματα.
Οι δικές σας συστάσεις και συμβουλές μου είναι αρκετές για να πιστέψω ότι η αρχή της λύτρωσής μου θα είναι ένα βήμα πιο κοντά. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και για τη νέα προοπτική που έχετε εγκαινιάσει μέσω αυτού του site. Με εκτίμηση Ελένα Κ.

Ημερομηνία απάντησης

2004-05-19 12:54:56

Aπάντηση μηνύματος

Το πρόβλημά σας είναι όπως κι εσείς η ίδια έχετε καταλάβει πιθανότατα διαταραχή πανικού με αγοραφοβία. Είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να σας ταλαιπωρήσει πολύ (όπως το έχει ήδη κάνει) αν το αφήσετε χωρίς θεραπεία. Υπάρχουν και φάρμακα που μπορείτε να πάρετε, όπως και διαφόρων τύπων ψυχοθεραπείες που θα μπορούσαν σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή να σας βοηθήσουν πολύ και πιθανότατα να οδηγήσουν σε πλήρη θεραπεία. Στη Θεσσαλονίκη απ΄ οσο γνωρίζω υπαρχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, όπου θα μπορούσατε να απευθεινθείτε για τέτοιου είδους βοήθεια.

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων