stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

342

Μήνυμα στις

04/05/04 15:52:47

Τίτλος

Υπερκόπωση

Mήνυμα

Αγαπητό stress gr,είμαι μια κοπέλα 21 ετών που εδώ και τρία χρόνια ασχολούμαι με πάρα πολλά πράγματα (σχολή,Αγγλικά,θεατρικό,δουλειά) που αυτό είχε ως συνέπεια την έλλειψη ύπνου και σωστής διατροφής επειδή δεν είχα τον χρόνο.Επί 1,5 μήνα κάναμε εξαντλητικές πρόβες με το θεατρικό, περίπου 5-7 ώρες την ημέρα και γύριζα σπίτι τα ξημερώματα. Εκείνη την περίοδο αισθανόμουν σε μια συνεχή κούραση, ένταση αλλά ένιωθα ψυχολογικά καλά εκτός από τις φορές τις οποίες πίεζα πραγματικά τον εαυτό μου να πηγαίνω στις πρόβες αφού η συμμετοχή όλων ήταν αναγκαία, ενώ στην πραγματικότητα ήθελα να βγω έξω με τις φίλες μου ή το αγόρι μου.Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν περίεργες ζαλάδες,ταχυκαρδίες και ξέσπασμα σε κλάματα,τις οποίες ξεπερνούσα πολύ εύκολα και γιαυτό δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία.
Όταν ανέβηκε η παράσταση και έφτασε η ώρα να ξεκουραστούμε και πήγα να δω τους δικούς μου στην Αθήνα,άρχισα να νιώθω πολύ αδύναμη και στενοχωρημένη.Κάποιες εντάσεις στο σπίτι ή δυσάρεστα νέα μου φαινόταν ότι δεν μπορούσα να τα αντέξω ενώ πριν δεν τους έδινα ιδιαίτερη σημασία.?ρχισα να έχω ζαλάδες,να νιώθω μονίμως κουρασμένη και να έχω μια έντονη εσωτερική ανησυχία.
Πίστευα ότι όταν γυρίσω πίσω στον τόπο που φοιτώ και ξαναδώ τους φίλους μου και το αγόρι με το οποίο έχω σχέση,τα πράγματα θα είναι καλύτερα αλλά χειροτέρεψαν.Ενώ ένιωθα ότι θέλω να κάνω πράγματα όπως παλιά,άρχισα να μην έχω όρεξη,έπεσα στο κρεβάτι επί 4 μέρες εξαιτίας της αδυναμίας και άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν λειτουργώ ή δεν σκέφτομαι όπως πριν.(Οι επόμενες παραστάσεις μου δημιουργούσαν μεγάλο άγχος,όταν άκουγα τραγούδια δεν χαιρόμουν όπως πριν,δεν είχα την ίδια ενέργεια και συχνά έτρεμα ή ανέβαζα δέκατα επί 3 βδομάδες).
Μια μέρα που βοηθούσα τον φίλο μου στο θερμοκήπιο από τις 9-5 και ενώ ήμουν όλες αυτές τις ώρες μια χαρά, έπειτα άρχισαν να γυρίζουν όλα πάλι,να αισθάνομαι ότι δεν μπορώ να κουνηθώ κλπ και πήγα στο Νοσοκομείο. Ο Γενικός γιατρός μου είπε ότι μάλλον έχω ήπια κατάθλιψη,ενώ οι παθολόγοι βρήκαν κυστήτιδα και μου χορήγησαν αντιβίωση.
Μετά από το Νοσοκομείο και επειδή σπουδάζω κοινωνική λειτουργός άρχισα να ψάχνω στα βιβλία μου για τις ψυχικές ασθένειες,έκλεισα ραντεβού με τον ψυχίατρο-ψυχολόγο-κοιν.λειτουργό του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Ηρακλείου,οι οποίοι μου είπαν ότι δεν πάσχω από κατάθλιψη απλά ξεπέρασα τα όρια μου ή κάποιο γεγονός με τάραξε πολύ και άρχισα να νιώθω έτσι. Με συμβούλευσαν να τρέφομαι σωστά, να ξεκουράζομαι και να αποφεύγω καταστάσεις που μου προκαλούν άγχος και ότι σύντομα θα περάσει.Αφού τα έκανα όλα αυτά,είδα μια σημαντική βελτίωση.(Έχει περάσει μια βδομάδα από τότε).(Έφυγαν οι ζαλάδες,η εύκολη κόπωση κλπ),όμως εξακολουθώ κάποιες μέρες για λίγες ώρες να νιώθω αδυναμία και να έχω άσχημη διάθεση - εσωτερική ανησυχία-συχνοουρία ή δέκατα και εξαιτίας αυτών και του φόβου για ψυχική ασθένεια φοβάμαι και καπνίζω περισσότερο από ότι πριν. Όμως νιώθω ότι έστω κι εκείνες τις μέρες υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορώ να χαίρομαι (το αγόρι μου,οι φίλες μου,διάφοροι στόχοι που θέλω να εκπληρώσω κλπ) και όταν αποβάλλω τα πράγματα που μου προκαλούν άγχος,αισθάνομαι αμέσως καλύτερα.Πιο ήρεμη,πιο ζωντανή.
Θα μπορούσατε να μου πείτε αν κρίνετε απαραίτητο να επισκεφθώ και πάλι τους ειδικούς του ΚΨΥ; Πιστεύετε ότι είναι κατάθλιψη,υπερκόπωση ή κάποιο είδος αγχώδης νευρώσεως που μου τα προκαλούν όλα αυτά; Και τέλος,πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα συμπτώματα με ηρεμία και ξεκούραση ή μήπως χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή;(Δεν έχω πάρει κατά το παρελθόν).
Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε και συγνώμη αν σας κούρασα.

Ημερομηνία απάντησης

2004-05-19 12:59:06

Aπάντηση μηνύματος

Το πιθανότερο από όλα αυτά που περιγράφετε στο μήνυμα σας είναι να πάθατε υπερκόπωση (burn out). Η ένταση όλων αυτών των ασχολιών που είχατε σε συνδυασμό ίσως και με μια παθολογική κατάσταση (την κυστίτιδα) πιθανά να προκάλεσε και όλα αυτά τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Το καλύτερο είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών που σας είδαν στο Κ.Ψ.Υ. και να ξέρετε ότι θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να συνέλθετε τελείως.

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων