stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

359

Μήνυμα στις

23/04/04 04:02:12

Τίτλος

Φοβάμαι ότι θα γίνω ομοφυλόφιλος

Mήνυμα

Κ. Σκαπινάκη γεια σας

Αρχικά συγχαρητήρια για την καταπληκτική σας δουλειά μέσα από το stress.gr και συγγνώμη προκαταβολικά για το μέγεθος της επιστολής μου. Είμαι 32 χρονών, παντρεμένος εδώ και 1 χρόνο περίπου με μια γυναίκα με την οποία διατηρούσα σχέση τα τελευταία έξι χρόνια. Έχω αρκετά υψηλό μορφωτικό επίπεδο και μια αρκετά καλή δουλειά.
Τα πρώτα μου προβλήματα ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια περίπου, στις αρχές του 2000. Ξαφνικά άρχισα να αντιμετωπίζω προβλήματα έντονου άγχους τα οποία οδήγησαν αρχικά σε κρίσεις πανικού και στην συνέχεια σε διαταραχή πανικού και ψυχαναγκασμούς, αγοραφοβία και κοινωνική φοβία. Το άγχος μου περιστρέφονταν γύρω από το φόβο ανάπτυξης κάποιας σοβαρής ψυχικής ασθένειας (σχιζοφρένειας ή κάποια μορφή βαριάς ψύχωσης). Επισκέφθηκα πολλούς ψυχιάτρους οι οποίοι με διαβεβαίωναν ότι δεν είχα κάτι σοβαρό αλλά η πρώτη ανακούφιση ήρθε μετά από ψυχανάλυση διάρκειας 6 μηνών. Μετά το πέρας της θεραπείας πέρασα σχετικά ήσυχα για 1 χρόνο περίπου, έχοντας βέβαια κάποια κατάλοιπα και κάποια μικρά άγχη που έρχονταν ξαφνικά αλλά τα αντιμετώπιζα πιο ψύχραιμα και πιο ώριμα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια η γυναίκα μου έπαιξε σημαντικό ρόλο αφού ήταν πάντα κοντά μου και με υποστήριζε συνέχεια με κάθε τρόπο.
Τον τελευταίο χρόνο αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου για επαγγελματικούς λόγους (αν και δεν το επιθυμούσα) και έπρεπε να μετακομίσω σε ένα χωριό όπου η εταιρία μου ασχολούνταν με την κατασκευή ενός έργου. Ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για εμένα μετά από την περιπέτεια μου. Στην αρχή το άγχος μου επανήλθε σε μεγάλο βαθμό και άρχισα να έχω τα ίδια σχεδόν συμπτώματα, αλλά τα αντιμετώπιζα με περισσότερο θάρρος με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο επώδυνα όπως στο παρελθόν.
Πριν από τέσσερις μήνες περίπου (όσο ήμουν δηλαδή μακριά από το σπίτι μου και την γυναίκα μου) ήρθε να προστεθεί ένα νέο άγχος. ?ρχισα να φοβάμαι ότι θα γίνω ομοφυλόφιλος. Πρέπει να σας πω ότι ήταν η πρώτη φορά που έφευγα μακριά από την γυναίκα μου και τον πρώτο καιρό ένιωθα έντονα την απουσία της και συναισθηματικά και σεξουαλικά. ?ρχισα να παρατηρώ τις κινήσεις μου και τις σκέψεις μου ώστε να μπορέσω να καταλάβω αν είμαι ομοφυλόφιλος. Ήμουν μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα άγχη το οποίο πια συγκρίνονταν με αυτά του παρελθόντος. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν περάσει από το μυαλό μου παρόμοιες σκέψεις. Τα προηγούμενα χρόνια, και από ηλικία 18 χρονών και ως την έναρξη της σχέσης μου με την τωρινή μου γυναίκα, είχα σχετικά ήρεμη και καλή σεξουαλική ζωή με τρεις γυναίκες, μέσα από μακροχρόνιες σχέσεις. Πάντα ένιωθα έντονη έλξη για το αντίθετο φύλλο, για τις ωραίες γυναίκες ακόμη και όταν ήμουν με την γυναίκα μου αλλά ποτέ δεν απάτησα κάποια από τις κατά περιόδους συντρόφους μου. Δεν είχα ποτέ σεξουαλικά προβλήματα εκτός από μια περίοδο έντονου άγχους όπου αντιμετώπισα πρόβλημα στύσης το οποίο ξεπέρασα εύκολα και σχετικά γρήγορα.
Όταν άρχισαν οι σκέψεις και τα άγχη περί ομοφυλοφιλίας άρχισα να παρατηρώ πως βλέπω τους άντρες και πως τις γυναίκες. ?ρχισα να συγκρίνω τις σκέψεις μου ώστε να μπορέσω να βγάλω τα συμπεράσματα μου τα οποία όποτε ήταν θετικά ανακουφιζόμουν και όποτε ήταν αρνητικά αγχωνόμουν υπερβολικά. ?ρχισα επίσης να εξετάζω και να αξιολογώ σκέψεις από το παρελθόν ώστε να διαπιστώσω αν είχα παλιά ομοφυλοφιλικές τάσεις και δεν το είχα αντιληφθεί. Η ζωή μου έχει γίνει κόλαση. Ελέγχω συνέχεια την συμπεριφορά μου και τις σκέψεις μου και η σεξουαλική μου δραστηριότητα με την γυναίκα μου έχει μειωθεί αισθητά. Εκείνη δεν ξέρει τίποτα και το αποδίδει στο άγχος της δουλειάς. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι κάθε φορά που σκέφτομαι την σεξουαλική επαφή με την γυναίκα μου αγχώνομαι γιατί φοβάμαι μήπως δεν μπορέσω να αντεπεξέλθω. Θεωρώ ότι είμαι σε πολύ δύσκολη φάση μιας και δεν μπορώ να εκμυστηρευθώ πουθενά αυτόν τον φόβο μου και φυσικά ούτε στην γυναίκα μου από την οποία δεν έκρυβα τίποτα στο παρελθόν.
Γιατρέ βοηθήστε με. Τι με συμβούλευτε να κάνω? Τι μου συμβαίνει? Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος στα 31 του να αμφιβάλλει για την σεξουαλική του ταυτότητα? Θεωρείτε ότι είναι πιθανόν όλες αυτές οι σκέψεις να έχουν την ρίζα τους σε ιδεοληψίες? Απαντήστε μου μέσα από το site σας και αν είναι δυνατόν σύντομα...
Ευχαριστώ και συγγνώμη αν σας κούρασα με το μέγεθος της επιστολής μου…

Ημερομηνία απάντησης

2004-05-20 10:53:18

Aπάντηση μηνύματος

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
Πιστεύω ότι οι σκέψεις που κάνετε είναι ιδεοληπτικού χαρακτήρα και δεν έχουν να κάνουν με τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Οι αλλαγές που συνέβησαν τελευταία στη ζωή σας με την αλλαγή τόπου διαμονής, την απομάκρυνση από τη σύζυγό σας κ.λ.π., φαίνεται ότι αναζωπύρωσαν τα συναισθήματα άγχους που σας ταλαιπώρησαν κατά το παρελθόν και τα οποία τη δεδομένη στιγμή εκδηλώνονται με τη μορφή ιδεοληψιών που σχετίζονται με τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζοντας το άγχος που σας κατακλύζει, θα υφεθούν και τα δυσάρεστα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Ϊσως να είναι σκόπιμο να επισκεφτείτε ξανά έναν ειδικό (ψυχίατρο/ψυχολόγο) για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε εκ νέου το πρόβλημα του άγχους. Θα σας συμβούλευα επίσης να μην αποφεύγετε να μιλήσετε με τη γυναίκα σας γι’ αυτές τις σκέψεις που σας απασχολούν. Όπως ο ίδιος αναφέρατε δεν της κρύψατε τίποτα στο παρελθόν. Δεν βλέπω λοιπόν το λόγο να μην της αναφέρετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και ότι θα είναι πρόθυμη και η ίδια να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων