stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

394

Μήνυμα στις

1/6/2004 1:34:37

Τίτλος

Η κλεπτομανής αδελφή της γυναίκας μου

Mήνυμα

Η κλεπτομανής αδελφή της γυναίκας μου

Κε Σκαπινάκη, πριν μπω στο θέμα, πρέπει να σας συγχαρώ για το θαυμάσιο αυτό website, και να σας ευχαριστήσω θερμά για την ευκαιρία που μου δίνεται να εκφράσω το θέμα μου.

Ας μπούμε στο θέμα με μια ιστορική αναδρομή. Στην δεκαετία του 80, όταν ήταν στην εφηβεία η γυναίκα μου, ανακάλυψε ότι η, κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη, αδελφή της έκλεβε συστηματικά ρούχα και κοσμήματα από τα μαγαζιά. Μέχρι που μία μέρα η αδελφή της την έπεισε να πάει μαζί της και να κλέψουν από ένα γνωστό πολυκατάστημα. Δυστυχώς πιαστήκανε στην πράξη. Φέρθηκαν ελεύθεροι λόγο ηλικίας, με τον όρο της πληρωμής των προϊόντων της κλοπής. Από την στιγμή όμως που δεν είχαν χρήματα, έπρεπε να πληρώσουν τα κλεμμένα προϊόντα με τα χρήματα, την γνώση και τη ντροπή της μάνας τους. Από τότε δεν έχει ακουστή τίποτα για αυτή την δραστηριότητα της αδελφή της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα ασκείται από την ίδια.

Έχουν κλαπεί από το σπίτι μας διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Την τελευταία φόρα, πριν λίγες ημέρες, την πιάσαμε στην πράξη, χωρίς όμως να την καρφώσουμε μπροστά στους άλλους. Απλώς της δώσαμε την ευκαιρία να βάλει πίσω αυτά που είχε πάρει. Παρόλο αυτό, και για να καλύψει τον εαυτό της, αντέδρασε με πολύ έντονο τρόπο μπροστά στον άνδρα της, φτιάχνοντας ένα μεγάλο σκηνικό προσβολής. Ο άνδρας της, και επειδή δεν γνωρίζει την κλεπτομανία της συζύγου του, έχει μείνει με την εντύπωση ότι η ίδια προσβλήθηκε αδίκως.

Όπως καταλαβαίνεται, ήμαστε σε μια δύσκολη θέση. Από την μία δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις των οικογενειών μας, και από την άλλη πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι κλοπές. Το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε την δυνατότητα να μιλήσουμε στον άνδρα της. Όμως αναρωτιέμαι εάν είναι αυτή μια σωστή κίνηση. Εγώ προσωπικά αντέδρασε αρνητικά στην αρχή όταν έκανε προσπάθεια η σύζυγος μου να με πείσει ότι ήταν κλεπτομανής η αδελφή της.
Η πεθερά μου προσπαθεί, όπως η κάθε μάνα, να μην πληγωθεί κάποιο παιδί της. Και εμείς βρισκόμαστε κάπου στη μέση.

Κε Σκαπινάκη, προσπαθούμε να καταλάβουμε την ψυχολογία της, και να αντιδράσουμε θετικά. Έχετε καμία καλή συμβουλή;

Ευχαριστώ,

Ημερομηνία απάντησης

2004-06-16 17:12:04

Aπάντηση μηνύματος

Η κλεπτομανία ανήκει στα προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεων, μια κατηγορία προβλημάτων στην οποία συμπεριλαμβάνονται διάφορες «μανίες» όπως οι ανεξέλεγκτες αγορές ειδών, ενορμητικές συμπεριφορές που αφορούν το σεξ κ.λ.π. Κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων προβληματικών συμπεριφορών είναι ότι το άτομο που τις εκδηλώνει γνωρίζει ότι δεν είναι σωστές αλλά δεν μπορεί να αντισταθεί στην έντονη επιθυμία εκτέλεσής τους που τον διακατέχει. Συνήθως μετά την πράξη νιώθει τύψεις και βιώνει ένα συναίσθημα θλίψης και απογοήτευσης γεγονός όμως που δεν τον αποτρέπει από την επανάληψη της ίδιας αρνητικής συμπεριφοράς στο μέλλον.
Τα προβλήματα ελέγχου των παρορμήσεων και μεταξύ αυτών και η κλεπτομανία, αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον πάσχοντα να ξεπεράσει μόνος του το πρόβλημα. Θα σας πρότεινα λοιπόν να πείσετε την αδερφή της γυναίκα σας να επισκεφτεί κάποιον ειδικό αφού πρώτα συζητήσετε μαζί της, της επισημάνετε πόσο αρνητική είναι αυτή η συμπεριφορά της και τι προβλήματα μπορεί να της δημιουργήσει (εμπλοκή με τον νόμο, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις κ.λ.π.) καθώς και την δυνατότητα που έχει να απαλλαγεί απ’ αυτήν μέσω μιας ψυχοθεραπείας.

Με εκτίμηση
Π. Σκαπινάκης

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων