stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

410

Μήνυμα στις

22/6/2004 12:20:26

Τίτλος

Πρόβλημα με τη σχέση μου

Mήνυμα

Αγαπητέ κ.Σκαπινάκη. Πρίν περίπου ένα χρόνο βίωσα το χωρισμό από μια αρκετά κακή σχέση.Προσπάθησα μόνη μου και την ξεπέρασα.Λίγους μηνες μετά ενώ μέσα μου υπήρχε ακόμα η πίκρα του χωρισμού, γνώρισα κάποιο άλλο άτομο.Τις δύο πρώτες εβδομάδες επικοινωνούσαμε με μνμτα και τηλέφωνα.Μετά βγήκαμε και ξεκινήσαμε μια σχέση έρωτα,παθους και όχι μόνο.Βλεπόμασταν 2 φορές την εβδομάδα και μιλούσαμε στο τηλ.καθημερινά.Εκείνος έχοντας πολλά προβλήματα και άσχημο παρελθόν, ακουμπησε επάνω μου.Το ίδιο έκανα και εγώ.Ελεγε πως δεν ήθελε να με χάσει, πως μ΄αγαπά,πως είμαι ότι καλύτερο είχε γνωρίσει.και εγώ το ίδιο ένοιωθα. Μια Παρασκευή βράδυ μετά από 3 μήνες ομορφης σχέσης, μου είπε πως θα ήθελε να κάνουμε μαζί και ένα παιδί. Την επόμενη ημέρα εκείνος βρέθηκε σε ίδια παρέα με την πρώην μνηστή του. Και 2 μέρες μετά μου είπε πως σκέφτονται να κάνουν μια καινούργια αρχή. Πως για κείνον είμαι πολύ καλή και δεν θέλει να με πληγώσει.Εχασα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου.Τις επόμενες ημέρες του έστειλε κάποια προβλητικά, υβριστικά θα έλεγα μνμτα, νομίζοντας ότι έτσι εκτονώνομαι.Του είπα πως και εγώ να γύρίσω στον πρώην μου. Επαθα κατάθλιψη.Ηταν το δεύτερο και μεγαλύτερο χτύπημα. Εκλαιγα χωρίς να μπόρώ να το ελέγξω. Δεν έκανα τίποτα που πριν μ΄ευχαριστούσε. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ και να βγώ απ΄το σπίτι.Ολα μαύρα. Πήγα στον ψυχίατρο και μου έδωσε xanax και efexor. Μετά από 3 εβδομάδες χωρισμού, με παίρνει τηλ. και δεν απαντώ.Μου στέλνει μνμ και μου ζητάει αν θέλω να βγούμε. Χωρίς να σκεφτώ τίποτα του απαντώ:ναι. βγαίνουμε και ξαναβγαίνουμε μοιαζοντας το ίδιο ερωτευμένοι με πρίν.Μου είπε πως για το χωρισμό δεν εφταιγε καμιά ΄΄πρώην΄΄, αλλά το γεγονός ότι ανακατευεται με ασχημες δουλειές και ήθελε να με απομακρύνει.Αλλά του ήταν αδύνατον να μην με βλέπει.Αυτό κράτησε 2 βδομάδες. Αμέσως μετά από ένα τρακάρισμα που είχε με υλικές βλάβες, μου ζήτησε να μείνει μόνος και ότι δεν ήθελε να δεί κανέναν γιατί είχε χίλια δυο προβλήματα,και χάλια ψυχολογικά.Δεν το δέχτηκα και του μίλησα άσχημα.Μέσα μου δεν ξέρω πια τι θέλω. Να ξαναγυρίσει;Να προσπαθήσω να τον ξεπεράσω;Δύσκολο.Τι να κάνω;To χρόνο είναι αδύνατον να τον γυρίσω πίσω και να μην τον είχα γνωρίσει.Νοιώθω πως δεν μπορώ ούτε να μιλήσω γιατί δεν έχω διάθεση πιά για τίποτα.Σε μιά εβδομάδα ξαναπάω στο γιατρό για συνέχεια της αγωγής.Πώς μπορούν οι άνθρωποι και ξεπερνούν τέτοιες καταστάσεις που τους κάνουν κουρέλι ψυχολογικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Παρακαλώ να μην δημοσιευτεί το e-mail, γιατί δεν είναι δικό μου. Περιμένω απάντησή σας.

Ημερομηνία απάντησης

2004-07-27 10:32:51

Aπάντηση μηνύματος

Η κατάσταση πράγματι είναι περίπλοκη και όπως φαίνεται ιδιαίτερα οδυνηρή για εσάς. Αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε πρώτα, είναι να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι θέλετε απ’ αυτή τη σχέση και τι υποχωρήσεις αντέχετε να κάνετε. Να δείτε εάν μπορείτε στο μέλλον να συνεχίσετε τη σχέση (εάν χρειαστεί) με τους υπάρχοντες όρους χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική σας κατάσταση ή εάν ο μόνος τρόπος που μπορείτε να είσαστε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο είναι μέσα στα πλαίσια μιας σοβαρής και αποκλειστικής σχέσης ή πιθανώς μέσα σ’ ένα γάμο. Να σταθμίσετε, στην περίπτωση που η σχέση σας δεν αλλάξει και συνεχίζεται να είναι μπερδεμένη και ευμετάβλητη, εάν για σας είναι προτιμότερο να εξακολουθήσετε να είστε μαζί του έστω κι αν δεν παίρνετε από αυτή τη σχέση όσα θα θέλατε ή να τη διακόψετε γιατί σας κάνει πραγματικά κακό.

Σε μια δεύτερη φάση θα πρέπει να συζητήσετε με τον σύντροφό σας και να του ζητήσετε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις και τα συναισθήματά του. Να του καταστήσετε σαφές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση σας επηρεάζει αρνητικά και δημιουργεί προβλήματα στη συναισθηματική σας κατάσταση. Στην περίπτωση που έχετε καταλήξει ότι είναι προτιμότερο να διακόψετε τη σχέση εάν αυτή δεν μπορεί να αλλάξει, θα ήταν καλό να το γνωστοποιήσετε στο σύντροφό σας ώστε να το λάβει υπόψη του στην διαμόρφωση της περαιτέρω στάσης που ενδεχομένως θα κρατήσει.

Σίγουρα για τέτοιου είδους προβλήματα δεν υπάρχουν συνταγές και δεδομένες λύσεις. Τα προβλήματα σχέσεων έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και δύσκολα μπορεί κανείς να δώσει σαφής οδηγίες και συμβουλές. Πάντως, το ξεκαθάρισμα των αναγκών και των προθέσεών μας, η πίστη στις αποφάσεις στις οποίες έχουμε καταλήξει και η ειλικρίνεια μεταξύ των ατόμων είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Με εκτίμηση
Π. Σκαπινάκης

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων