stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

500

Μήνυμα στις

17/10/04 15:41:08

Τίτλος

Οι γονείς μου παρεμβαίνουν στην προσωπική μου ζωή

Mήνυμα

Γειά σας

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τις σελίδες του site σας μιας και μπήκα για πρώτη φορά και αποφάσισα να σας γράψω έτσι μηπως και με βοηθήσετε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω.

Είμαι ** χρονών,χωρισμένη εδω και ** χρόνια με 1 παιδί ανιληκο.
Το πρόβλημά μου είναι οι γονείς μου και τα αδέρφια μου οι οποίοι είναι παλαιών αρχών και ζούμε σε επαρχιακή πόλη.
Εκτός οτι δεν ΄δεχτηκαν ποτέ τον χωρισμό μου μόνο και μόνο για το τι θα πεί ο κόσμος εγώ προσωπικά δεν αντιμετώπησα κανένα πρόβλημα ούτε με τον πρώην άντρα μου ούτε με το παιδί μου.
Στην περίοδο που ήμουν μέσα στον γάμο ήθελαν να επιβλέπουν τα πάντα.Ακόμα και το ποιος θα έμπαινε στο σπίτι μου.με ποιον θα βγαίναμε για καφέ και άλλες τέτοιες λεπτομέριες.
Εγώ μενω σε δικό μου σπίτι με το παιδί μου και δεν αντιμετωπ΄πιζω οικονομικό προβλημα.
Τώρα εδω και 2 χρόνια έχω σχέση με κάποιον μικρότερο απο μένα και έχουν αρχίσει τα τεράστια προβλήματα.Με πιέζουν να παντρευτώ πράγμα που δεν έχουμε ποτέ συζητήσει μεσα στην σχέση μας.Αλλά κι εγώ δεν νιώθω ακόμα έτοιμη να κάνω τέτοιο βήμα.
Οι πιέσεις όμως που μου ασχούν είναι έντονες και προσβλητικές πράγμα που με κάνει να κλείνομαι στον εαυτό μου και να δημιουργώ προβλήματα και στην σχέση μου.
Κλαίω συχνα,έχω ανασφάλειες έντονες απο τον ανθρωπό μου νιώθω πως αν με αγαπούσε πραγματικά θα έιχε μαζί μου συζητήσει κάτι για μέλλον άνεξάρτητα το αν και το πότε θα γινόταν,
νιώθω μόνη δεν έχω διάθεση να φάω να κοιμηθώ και πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να μισώ την οικογένοιά μου και όλους τους ανθρώπους γύρω μου.
Τι συμβουλή μου δίνετε?
Να απομακρινθώ εντελώς απο την οικογένειά μου?
Να συζητήσω με τον άνθρωπό μου το μέλλον της σχέσης μας μήπως αν μου φύγουν οι ανασφάλειες ηρεμησω?(φοβάμαι πως αν του κάνω τέτοια κουβέντα και είναι αρνητικός θα τον χάσω και δεν είμαι σε κατάσταση αυτη την στιγμή να αντιμετωπίσω χωρισμό.)

Περιμένω απάντηση σας
Δεν με αφορά να διμοσιευθεί το γράμμα μου αρκεί να μην αναφερθούν ονόμα και ηλικία

ευχαριστώ

Ημερομηνία απάντησης

2005-01-10 17:13:42

Aπάντηση μηνύματος

Η στάση της οικογένειά σας τόσο στον γάμο σας όσο και στην τωρινή σας σχέση υπήρξε λανθασμένη και αδικαιολόγητη. Είμαι βέβαιος ότι οι παρεμβάσεις τους δεν περιορίστηκαν μόνο στα θέματα που αναφέρατε στο μήνυμά σας αλλά θα αφορούσαν και άλλες πλευρές της ζωής σας. Είναι αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο, κυρίως στην Ελληνική κοινωνία, οι γονείς να επεμβαίνουν περισσότερο ή λιγότερο στην ζωή των παιδιών τους θεωρώντας μια τέτοια στάση τους σαν φυσιολογική ίσως και επιβεβλημένη. Ωστόσο αυτή η στάση τους, στην περίπτωση των δικών σας γονιών, αποτέλεσε θα έλεγα μια βασική αιτία για την άσχημη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε. Είστε ήδη σε μια ώριμη ηλικία για να λάβετε μόνη τις αποφάσεις που αφορούν την προσωπική σας ζωή. Το να καθορίζετε εσείς τη ζωή σας κι όχι οι γονείς σας δεν σημαίνει ότι αδιαφορείτε γι’ αυτούς ή τους αγνοείτε. Απλώς θα πρέπει να καταλάβετε και να δώσετε να το καταλάβουν κι αυτοί ότι έχετε τη δική σας ζωή, κι ότι εσείς θα είστε κατά βάση αυτή που θα ρυθμίσετε την πορεία σας και θα κάνετε τις επιλογές σας. Μπορείτε να ζητήσετε την συμβουλή τους και τη βοήθειά τους αλλά μόνο όταν νιώσετε εσείς αυτήν την ανάγκη κι όχι να επεμβαίνουν αυτοβούλως και να επιβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες και απόψεις. Πιστεύω ότι θα πρέπει κρατήσετε σε μια απόσταση τους γονείς σας. Το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα κατανοήσουν την ανάγκη σας να λειτουργείτε αυτόνομα και θα αποδεχτούν να περιορίσουν τον ενοχλητικά παρεμβατικό ρόλο που ασκούσαν μέχρι τώρα στη ζωή σας. Εάν εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν τότε ίσως η απόσταση που θα κρατήσετε απ’ αυτούς να χρειαστεί να είναι μεγαλύτερη (τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους).
Όσον αφορά τον σύντροφό σας και τη σχέση σας μαζί του, δεν κατάλαβα εάν η επιθυμία σας να συζητήσετε μαζί του για κάποιου είδους δέσμευση προέρχεται πραγματικά από εσάς ή επηρεαστήκατε από τις παροτρύνσεις των γονιών σας. Εάν συμβαίνει το δεύτερο, θα έλεγα ότι δεν χρειάζεται να πιέζετε τα πράγματα εξαιτίας τους. Στην περίπτωση πάντως που πρόκειται για δική σας σκέψη και επιθυμία, τότε καλό θα ήταν να κάνετε μια ξεκάθαρη και ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας για να δείτε τις διαθέσεις του και να του εκθέσετε τις δικές σας σκέψεις. Μη φοβηθείτε ότι μπορεί να σας απορρίψει και να τον χάσετε. Ακόμα κι αν δεν σκέφτεται κάτι πιο σοβαρό όσον αφορά τη σχέση σας για το άμεσο μέλλον δεν σημαίνει ότι με μια τέτοια κουβέντα που θα κάνετε θα σας εγκαταλείψει. Αντίθετα, κι αυτός μπορεί να θέλει στην πραγματικότητα να ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα και απλά να μην το έχει επιδιώξει. Αλλά και στην περίπτωση που αντιδράσει αρνητικά, τότε ίσως έχετε την ευκαιρία έτσι να τον γνωρίσετε καλύτερα και ίσως να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι μπορεί και να μην άξιζε τον κόπο να συνεχίσετε τη σχέση σας μαζί του.


Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων