stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

503

Μήνυμα στις

05/11/04 23:32:26

Τίτλος

πολλές φορές νιώθω κενός, μόνος, μίζερος, σαν να μην έχω αισθήματα

Mήνυμα

Γεια σας. Θέλω να ξέρετε πως είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ με κάποιον ειδικό, και για τον λόγο αυτό θα μπω κατευθείαν στο ζουμί. Είμαι 26 χρονών, πτυχιούχος φοιτητής της Μαθηματικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πριν από λίγο καιρό ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο λογικά θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο χρόνων. Σαν άτομο, από την μικρή μου ηλικία, απ΄όσο θυμάμαι εμφάνιζα σε σχεδόν μόνιμη βάση, καταθλιπτική διάθεση, η οποία ένιωθα πως γινόταν όλο και πιο έντονη κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών (ετη φοίτησης). Πίστευα όμως πως καταρχάς η κατάσταση αυτή θα περιοριζόταν με το πέρας της φοίτησής μου, και κατά δεύτερον, η επιτυχία εισόδου στο μεταπτυχιακό θα μου έδινε διαφορετική ώθηση στην ζωή.... Έπειτα από 3 βδομάδες παρακολούθησης το ενδιαφέρον μου γι αυτό, άρχισε να μειώνεται με εκθετικό ρυθμό. Από την άλλη δεν έχω την παραμικρή διάθεση να μελετήσω. Ζω ακόμα με τους δικούς μου, με τους οποίους δεν τα πάω καθόλου καλά. Υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα μας. Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στο να με κατακρίνουν σε συχνή βάση και μάλιστα με ιδιαίτερα καυστικό και σκληρό τρόπο. Επίσης πολλές φορές νιώθω κενός, μόνος, μίζερος, σαν να μην έχω αισθήματα για τα άτομα του κύκλου μου. Βλέπω κόσμο που χαίρεται και τον ζηλεύω. Μα γιατί να μην είμαι και εγώ τόσο χαρούμενος, αναρωτιέμαι? Όταν καμιά φορά βρίσκομαι με μεγάλη παρέα, προς μεγάλη μου εντύπωση, όταν είμαι στις καλές μου, παρατηρώ ότι τους χαρίζω αρκετό γέλιο, χαρά,, κάτι που φυσικά με προβληματίζει. Νομίζω πως είναι περιττό να σας πω ότι έχω και τάσεις αυτοκτονίας... Τέλοσπαντων. Τις τελευταίες ημέρες σκέφτομαι έντονα το ενδεχόμενο να διακόψω τις σπουδές μου, και να πάω φαντάρος. Και αφού ολοκληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, να ψάξω για κάποια δουλειά να απεξαρτητοποιηθώ από τους γονείς μου, και σιγά σιγά να δώσω σάρκα και οστά στα όνειρά μου.

Υ.Γ: 7 χρόνια σπουδών, 7 χρόνια πίεσης, τα οποία ναι μεν μπορεί να με έφεραν σε επαφή με νέο κόσμο, να διεύρυναν τους ορίζοντές μου, αλλά άφησαν τραύματα, βαθιά. Ή μήπως μέσα στη εφταετία αυτή
έσπασα έπειτα από τόσα μα τόσα χρόνια πίεσης από την μερία των δικών μου?
Επιθυμώ την δημοσίευση, θα σας παρακαλούσα όμως να μου απαντήσετε.

Ημερομηνία απάντησης

2005-01-10 17:19:28

Aπάντηση μηνύματος

Οι μέχρι τώρα επιτυχίες σας (εισαγωγή σε ΑΕΙ, αποφοίτηση από τη μαθηματική σχολή, η εισαγωγή σας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα) δείχνουν ένα άνθρωπο με αποφασιστικότητα, ικανότητες, και θέληση για ζωή. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συνέβαλλαν στην εμφάνιση αυτής της καταθλιπτικής διάθεσης, όπως στρεσογόνες καταστάσεις (λόγω σπουδών κ.λ.π), βιολογικοί παράγοντες, η πίεση που, όπως αναφέρατε στο μήνυμά σας, δεχτήκατε και εξακολουθείτε να δέχεστε από τους γονείς σας. Το γεγονός μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη ηλικία και φάση της ζωής σας μπορεί να δικαιολογήσει σε κάποιο βαθμό αυτή την συναισθηματική διακύμανση.
Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν εγκαταλείπετε τα όποια όνειρα έχετε για την ζωή σας και προγραμματίζετε το μέλλον σας έστω κάνοντας κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτά που είχατε κατά νου μέχρι τώρα. Δεν ξέρω αν θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή να διακόψετε τις σπουδές σας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που έχετε ήδη ξεκινήσει. Αυτό θα το κρίνετε καλύτερα εσείς ανάλογα με τη διάθεση, τις αντοχές σας και τον δρόμο που σκοπεύετε να ακολουθήσετε. Η σκέψη σας πάντως να πάρετε στα χέρια σας τη ζωή σας, βρίσκοντας στο μέλλον μια δουλειά και αποκτώντας μια κάποια ανεξαρτησία από την οικογένειά σας ίσως συμβάλει στην βελτίωση της διάθεσής σας. Επίσης το να επιδιώξετε την επαφή με φίλους, συμφοιτητές κ.λ.π. θα σας κάνει καλό. Ήδη αναφέρατε ότι αρκετές φορές όταν βρίσκεστε σε παρέα βλέπετε τον εαυτό σας να λειτουργεί διαφορετικά, να είναι περισσότερο ευχάριστος και χαρούμενος.
Εάν πάντως δείτε ότι η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται ή και επιδεινώνεται, ή για οποιονδήποτε λόγο νιώσετε την ανάγκη για βοήθεια ή υποστήριξη, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο ο οποίος μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει, ή να επικοινωνήσετε ξανά μαζί μας.


Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων