stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

528

Μήνυμα στις

12/10/04 21:49:51

Τίτλος

Πολύ συχνά σκέφτομαι την αυτοκτονία

Mήνυμα

Αγαπητέ κύριε Σκαπινάκη, συγχαρητήρια για το site σας. Είμαι 23χρόνων και πολύ συχνά σκέφτομαι την αυτοκτονία. Παλιότερα το έλεγα σε φίλους μου μεταξύ σοβαρού και αστείου. Αυτό με καθησύχαζε γιατί κάπου είχα ακούσει ότι άμα το λες δεν το κάνεις.. Τώρα τελευταία δεν το λέω σε κανέναν και το σκέφτομαι συχνά σαν λύση. Από μικρό με θυμάμαι να κάνω αρνητικές σκέψεις να έχω πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και να είμαι πολύ καχύποπτος με τους ανθρώπους. Έκανα 2 χρόνια ψυχανάλυση αλλά για να σας γράφω σήμερα αυτό το γράμμα καταλαβαίνετε ότι δεν με βοήθησε επαρκώς. Κάποιες βασανιστικές σκέψεις είναι οι εξής :με βασανίζει ότι έχω διώξει πολλούς ανθρώπους από τη ζωή μου ,έχω αποξενωθεί από την οικογένεια μου , δεν έχω όνειρα , δεν έχω κάνει ποτέ μακροχρόνια σταθερή σχέση , περνάω πολλές ώρες μόνος μου ,περιμένω συνέχεια ένα θαύμα να γίνει σα τη σταχτοπούτα , βλέπω τη ζωή μου κι έχω μια αίσθηση ότι δεν θα αλλάξει ποτέ , καμιά φορά νιώθω ότι το μόνο που ξέρω να κάνω είναι να βλέπω τηλεόραση να κοιμάμαι και να νιώθω θλίψη , οι γονείς μου νιώθω ότι είναι πλήρως απογοητευμένοι μαζί μου ,νιώθω πως δεν ανήκω πουθενά ,πολλές φορές σκέφτομαι σα λύση την αυτοκτονία και με απογοητεύω που δεν το κάνω...νιώθω loser ακόμα και σ’ αυτό ,μεγάλωσα πια και δεν έγινα ευτυχισμένος ούτε αγάπησα τον εαυτό μου ακόμα ,έχω γίνει μοιρολάτρης δεν πιστεύω ότι μπορώ εγώ να αλλάξω τη ζωή μου. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτό που σας περιγράφω είναι κατάθλιψη ή κάτι άλλο? Κι επίσης κάτι που μου έκανε πάντα εντύπωση είναι ότι με ‘’χτυπάνε’’ αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της μέρας από το πουθενά με περιεχόμενο διάφορα βιώματα του παρελθόντος .Ο ψυχολόγος που έβλεπα ήταν εναντίον των φαρμάκων γιατί πιστεύει ότι σε κάνουν φυτό. Το ίδιο πιστεύω κι εγώ γιαυτό μου είναι δύσκολο να σκεφτώ τα φάρμακα σαν λύση. Ευχαριστώ .

Πάμπλο

Ημερομηνία απάντησης

2005-02-08 19:46:57

Aπάντηση μηνύματος

Πράγματι τα συμπτώματα που αναφέρετε δείχνουν την ύπαρξη μιας καταθλιπτικής διάθεσης. Διακατέχεστε από μια γενικότερη απαισιοδοξία, κατηγορείτε για πολλά τον εαυτό σας και έχετε ενοχές για πράγματα που ίσως δεν ευθύνεστε. Και συμφωνώ με την άποψη ότι η αυτοεκτίμησή σας είναι πολύ χαμηλή.

Σίγουρα όμως τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Είστε πολύ νέος ακόμα για να παραιτηθείτε από τη ζωή και να πάψετε να κάνετε όνειρα για το μέλλον. Θα χρειαστεί όμως να γίνουν κάποιες αλλαγές στη ζωή σας και κυρίως στον τρόπο που σκέφτεστε και αντιμετωπίζετε κάποιες καταστάσεις. Και γι’ αυτό θα χρειαστεί προσπάθεια από μέρους σας. Σ’ αυτή την προσπάθειά σας θα ήταν καλό να έχετε συμπαραστάτη και οδηγό κάποιον ειδικό (ψυχίατρο, ψυχολόγο) που θα σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις και θα προτείνει τις καλύτερες για την περίπτωσή σας λύσει.

Μπορεί να δοκιμάσατε ήδη κάποιας μορφής θεραπείας και να μην είδατε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ή ότι οι υπάρχουσες θεραπείες δεν μπορούν να βοηθήσουν. Απλώς πιθανότατα η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας που κάνατε να μην ήταν η ενδεδειγμένη και να χρειάζεται να δοκιμάσετε κάποια άλλη θεραπεία (π.χ. γνωσιακή – συμπεριφορική). Όσο για τον δισταγμό σας να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή θα έλεγα ότι είναι αδικαιολόγητος καθώς τα σύγχρονα φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες ή αυτές που έχουν είναι μηδαμινές. Αντίθετα η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στην ανακούφιση των διαφόρων συμπτωμάτων είναι σημαντική.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων