stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

541

Μήνυμα στις

02/12/04 09:25:48

Τίτλος

Μηπως είναι σχιζοφρένεια και όχι ιδεοληψία ;

Mήνυμα

Καλημέρα,
πριν απο περίπου 4 χρονια, και ενω βλέποντας μια εκπομπή στη τηλεόραση για τον βίο καποιον εγκληματιών ξαφνικά μου καρφωθηκε η ιδέα ότι μπορει να κάνω και εγω κατι κακό σε κάποιον. Κατέκλιζαν το μυαλό μου περίεργες και φρικιαστικές ιδεές για τη κοπέλα μου για τους δικους μου, για διαφορους αν8ρώπους γνωστους και μη.
Με επιασε πανικός , πως μπορω να σκέφτομαι τετοια πράγματα, ηξερα πως δεν είναι λογικά αλλα δε μπορούσα να απαλαγω η μια σκέψη διαδεχοταν την άλλη. Επισκέφ8ηκα κάποιον ψυχίατρο και η διαγνωσή του ήταν ιδεοληψία και μου έδωσε seropram.
Υστερα απο λίγο καιρο αυτο πέρασε οριστικα και ενοιω8α σαν να μην είχε συμβεί ποτε.
Τον περασμένο Απρίλιο όμως επανήλ8αν αυτές οι σκέψεις, πολύ εντονες, βασανιστηκές, και με φρικιαστικό χαρακτήρα. Οτι έβλεπα μπροστα μου το 8εωρούσα φονικό οπλο και φοβόμουν ότι 8α χάσω τον έλεγχο και 8α κάνω κακό στους γύρω μου.
Έφτασα σε σημείο να μη μπορω να συγκεντρω8ω, αισ8άνομαι να με εκνευρίζει το οτιδηποτε, νοιώ8ω σαν να έχω μόνιμα 8υμό μέσα μου, ειμαι σε ταξί και σκέφτομαι ότι μπορει να μου πει κάτι ο οδηγος και πως 8α του απαντήσω εγω, παντα με 8έμα τον τσακωμό.
Ένα αλλο παράδειγμα ειναι ότιο νοιώ8ω έντονο φόβο και ιδιαιτέρος τη νύχτα, για παράδειγμα νομίζω ότι 8α ανοίξω τη πόρτα της τουαλέτας και 8α ειναι κάποιο ??τέρας?? απο πίσω (σαν σκηνή απο ταινία τρόμου) και αυτη και μόνο η σκέψη μου δημιουργει τρομερή συγχηση.
Αυτη τη φορα πηγα σε 3 διαφορετικούς ψυχιάτρους, όλοι έκαναν την ίδια διάγνωση οτι έχω ιδεοληψία, η 2 απο αυτούς μου προτειναν seropram , που παιρνω σήμερα (20mg) , και ο άλλος μου έδωσε 150mg Efexor, 25mg anafranil και 1mg Χanax, τα οποιά όμως δεν έφερα αποτέλεσμα και δοκίμσε το Zyprexa το οποίο μολις πηρα ένα εφτασα σε σημείο να μη μπορώ ουτε να μιλήσω καλα καλα και έτσι δε το ξαναπήρα.
Τι είναι τελικά αυτό που εχω; Μηπως είναι σχιζοφρένεια και όχι ιδεοληψία ?
Ευχαριστω.

Ημερομηνία απάντησης

2005-02-09 17:29:58

Aπάντηση μηνύματος

Ευχαριστώ για το μήνυμά σας.
Μην ανησυχείτε. Δεν πάσχετε από σχιζοφρένεια. Αυτές οι σκέψεις που ενοχλητικά επανέρχονται στο μυαλό σας δεν είναι τίποτα άλλο από ιδεοληψίες όπως σωστά διέγνωσαν και οι γιατροί που επισκεφτήκατε. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο, άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από ιδεοληψίες, να φοβούνται ότι πάσχουν από σχιζοφρένεια λόγω του παράλογου περιεχομένου των σκέψεών τους. Η σχιζοφρένεια όμως δεν έχει καμία σχέση με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ούτε υπάρχει ο κίνδυνος οι σκέψεις ιδεοληπτικού χαρακτήρα να πραγματοποιηθούν.
Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, για κάποιους λόγους φαίνεται να μην έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μήπως το διάστημα που λαμβάνεται τα φάρμακα δεν είναι αρκετό; Αν εξακολουθήσει το πρόβλημα να υφίσταται ίσως θα βοηθούσε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο φάρμακο (Ladose, Zoloft, Dumyrox). Αυτό βέβαια θα το συζητήσετε με το γιατρό σας. Επίσης να αναφέρω ότι η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία από μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί ότι αποφέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων