stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

554

Μήνυμα στις

07/12/04 14:13:22

Τίτλος

Βιώνω αυξομειώσεις της διάθεσης και ώρες ώρες με κυριεύει μια τάση να κλειστώ στον εαυτό μου

Mήνυμα

Είμαι γυναίκα, 32 ετών. Σε γενικές γραμμές, τόσο από φίλους και συγγενείς, όσο και από δική μου εικόνα, θεωρούμαι άτομο ανεξάρτητο με τάση αυτονόμησης από πολύ μικρή ηλικία. Οι σπουδές μου στην πόλη που γεννήθηκα και η απουσία επαρκούς οικονομικής δυνατότητας δεν μου επέτρεψαν ως τώρα την πραγματική αυτονόμηση. Ζω ακόμα με τους δικούς μου, οι οποίοι ελέγχουν τις κινήσεις μου και μου δημιουργούν τύψεις για τον τρόπο που διαχειρίζομαι το χρόνο μου. Θα γίνω αμέσως πιο σαφής.
Οι γονείς μου έχουν ένα ημερήσιο καθορισμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ώρες ύπνου, ώρες τροφής και ώρες ξεκούρασης. Είναι και οι δύο συνταξιούχοι, και τηρούν τις ώρες του προγράμματός τους απαρέγκλιτα. Εγώ και η αδερφή μου λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι τόσο για λόγους εργασίας, όσο και γιατί πρέπει να συναντήσουμε φίλους ή γιατί επιθυμούμε να παρακολουθήσουμε κάποια εκδήλωση και για πλήθος άλλους λόγους. Για την μεν αδερφή μου, που εργάζεται σε τράπεζα, ουδέποτε γίνεται λόγος για τις παρατεταμένες ώρες απουσίας διότι . Για μένα τα πράγματα αλλάζουν καθώς . Πιο συγκεκριμένα, κάποιες φορές που έχει τύχει να μην φάω το μεσημέρι μαζί τους το κάνουν θέμα γιατί .
Το πράγμα έχει γίνει πολύ κουραστικό, αποτελεί μόνιμη πηγή εντάσεων και καυγάδων. Η δε μητέρα μου δυσπιστεί ως προς τους λόγους απουσίας μου, με ανακρίνει για να μάθει τι ακριβώς κάνω όταν λείπω, υπολογίζει το χρόνο απουσίας και συνήθως βρίσκει ότι δεν ταιριάζει με τις δραστηριότητες που είπα ότι έχω. Αυτό με έχει κάνει να ψάχνω απεγνωσμένα για δουλειά, χωρίς όμως επιτυχία. Διστάζω να δουλέψω κάπου που θα έχει ρίσκο γιατί εάν για οποιοδήποτε λόγο χάσω αυτή τη δουλειά, θα πρέπει να ξαναγυρίσω εκεί, να ακούσω τις κρίσεις τους και τις απορρίψεις τους. Έχω λάβει μέρος σε διαγωνισμούς επανειλημμένως αλλά δεν τα έχω καταφέρει, γιατί δεν έχω ηρεμία να διαβάσω και να συγκεντρωθώ. Η καχυποψία τους με κουράζει, με εκνευρίζει και με αποσυντονίζει. Δεν μου έχουν καθόλου εμπιστοσύνη, απορρίπτουν τις πρωτοβουλίες μου και με κάνουν να αισθάνομαι ανόητη και ανεπαρκής.
Τους ενδιαφέρει πολύ η εξωτερική εικόνα που δίνουν και είναι διατεθειμένοι να με βάλουν σε ένα τέτοιο καλούπι για να μην τους δημιουργήσω πρόβλημα σε αυτό.
Έχω την τάση να εξαρτηθώ από συναισθηματικές μου σχέσεις, βιώνω αυξομειώσεις της διάθεσης και ώρες ώρες με κυριεύει ένας εγωισμός και μια τάση να κλειστώ στον εαυτό μου και να δίνω όσο λιγότερο συναίσθημα γίνεται. Δεν το καταφέρνω όμως. Εσχάτως έχω συνδεθεί συναισθηματικά με κάποιον. Προσπαθώ να μην τον κουράζω με συνεχές ενδιαφέρον αλλά μέσα μου νιώθω πολύ την απουσία του. Λες και θέλω τον ώμο του για να ακουμπήσω και να ξεκουραστώ από αυτό το σάλο που μου προκαλεί το οικογενειακό περιβάλλον.
Συγνώμη που μίλησα τόσο εκτεταμένα. Ευχαριστώ

Ημερομηνία απάντησης

2005-02-09 17:42:59

Aπάντηση μηνύματος

Είναι φανερό ότι η όλη πίεση που δέχεστε από τους γονείς σας, σάς έχει δημιουργήσει πρόβλημα και έχει επηρεάσει αρνητικά και την συναισθηματική σας κατάσταση. Και αυτό είναι επόμενο από τη στιγμή που εδώ και καιρό είστε σε μια ηλικία που θα έπρεπε να έχετε αποκτήσει την ανεξαρτησία σας και να είστε σε θέση να ρυθμίζετε όπως θέλετε εσείς τη ζωή σας και όχι να είστε υποχρεωμένη να ακολουθήσετε τις επιθυμίες και το πρόγραμμα που βάζουν άλλοι για εσάς. Κάτι τέτοιο θα έλεγα ότι είναι αντίθετο στην φυσική πορεία και ανάγκη ενός ανθρώπου που έχει εδώ και καιρό ενηλικιωθεί.

Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να δώσετε στους γονείς σας να καταλάβουν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Ότι η συμπεριφορά τους σας καταπιέζει και σας δημιουργεί προβλήματα. Να κατανοήσουν ότι είστε πλέον αυτόνομο άτομο που έχει το δικαίωμα να αυτοκαθορίζεται και να ρυθμίζει από μόνο του τις παραμέτρους της ζωής του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους απορρίπτει ή τους αγνοεί.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε πιο δραστικά και «επιθετικά» μέτρα για να αποκτήσετε την ανεξαρτησία σας. Ίσως δηλαδή να πρέπει να επιδιώξετε να ζήσετε μόνη σας, σε κάποιο άλλο σπίτι για παράδειγμα, ώστε να αποφύγετε τον καθημερινό και τόσο ενοχλητικό έλεγχο των γονιών σας. Ενδεχομένως αυτή να είναι μια επιλογή που θα έπρεπε να έχετε κάνει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν ξέρω εάν το οικονομικό είναι αυτό που σας κρατά ακόμα στο σπίτι των γονιών σας ή κάτι άλλο. Θεωρώ όμως ότι είναι απαραίτητο να αποκτήσετε προσωπική ζωή, ξεκινώντας ίσως από την απόκτηση προσωπικού χώρου διαμονής, από τη στιγμή μάλιστα που η συμβίωση με τους γονείς λειτουργεί τόσο περιοριστικά για σας.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων