stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

568

Μήνυμα στις

02/03/05 13:24:40

Τίτλος

Έχω έντονο κοινωνικό άγχος

Mήνυμα

Αγαπητοί κύριοι,
Είμαι 32 ετών και όμως έχω έντονο κοινωνικό άγχος ακόμα και τώρα. Ενώ βρίσκομαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο, είμαι κάτοικος Αθήνας, έχω σπουδάσει στην Αθήνα, που είναι μεγάλη πόλη και συνεπώς είμαι αναγκασμένη να βρίσκομαι ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων. Πλην όμως όταν πρέπει να πάρω τηλέφωνα ή να μιλήσω κατά πρόσωπο με κάποιο άτομο, νιώθω αμηχανία και συχνά αναβάλω την επαφή ή προσπαθώ να το αποφύγω. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου έχει να κάνει με το τηλέφωνο.
Έχω γνωστούς, φίλους και έναν μέσο κύκλο γνωριμιών. Όμως συχνά διστάζω να επικοινωνήσω τηλεφωνικά μαζί τους, δυσκολεύομαι να τους τηλεφωνήσω ακόμα και όταν τους ξέρω αρκετά καλά. Πιστεύω ότι στο βάθος αυτού του δισταγμού βρίσκεται μια μόνιμη αίσθηση πως ενοχλώ, πως έχουν τις δικές τους παρέες, το δικό τους κύκλο και θα με αφήσουν μόνη μου. Καταβάλω τεράστια προσπάθεια να δείχνω πως δεν έχω ανάγκη κανέναν. Δίνω την εντύπωση ανθρώπου εγωιστή και θέλω να δείχνω έτσι γιατί δεν θέλω να καταλάβουν την πραγματικότητα, ότι στο βάθος φοβάμαι την απόρριψη και οχυρώνομαι πίσω από τον εγωισμό. Η απόρριψη για μένα είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα αν προέρχεται από άτομα τα οποία ξεχωρίζω. Όταν συναντώ άτομα τα οποία εκδηλώνουν εγωισμό και αυτάρκεια και δείχνουν πως δεν έχουν ανάγκη κανέναν, συχνά η αντίδρασή μου είναι να λειτουργώ κι εγώ με τον ίδιο τρόπο, τους αποφεύγω.
Έχω την τάση να αναλύω πολύ τις σχέσεις μου, να ψάχνω κάθε φορά τα αίτια της μιας ή άλλης συμπεριφοράς και συχνά τα βάζω με εμένα είτε γιατί τους έδειξα εμπιστοσύνη ενώ δεν έπρεπε, είτε γιατί πιστεύω πως κάτι έκανα λάθος απέναντί τους.
Γενικά δεν είμαι χαλαρή στο θέμα των σχέσεων. Ασφαλώς το πως αισθάνομαι δεν το αφήνω να φανεί. Κανένας δεν ξέρει πως είμαι τόσο ανασφαλής και η ίδια ξέρω πως η ανασφάλεια είναι λάθος. Την κρατάω για τον εαυτό μου. Με βασανίζει όμως, δημιουργείται ένα πλέγμα που δεν με αφήνει να ζήσω ήρεμα τη ζωή μου. Η μια όψη του νομίσματος είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η άλλη όψη του είναι το κοινωνικό άγχος. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ξεφύγω από το πλέγμα αυτό. Είναι ένας φαύλος κύκλος που με οδηγεί να πληγώνομαι διαρκώς.
Έχω προσπαθήσει να ζητήσω την επίλυση του προβλήματος σε βιβλία αυτοβοήθειας, σε έρευνα στο διαδίκτυο γύρω από το θέμα αυτό, έχω προσπαθήσει να κατανοήσω το πρόβλημά μου σε βάθος ψάχνοντας τα βαθύτερα αίτιά του. Ωστόσο είμαι ακόμα πολύ μακριά από την εύρεση της λύσης. Πολλοί άνθρωποι που με περιστοιχίζουν περιορίζονται σε συμβουλές μονολεκτικές και σε προτάσεις ανέφικτες (πχ. πήγαινε ένα ταξίδι - ενώ ξέρουν πως δεν στέκω οικονομικά καλά. Μου προτείνουν να επισκεφτώ ψυχίατρο ενώ επίσης ξέρουν πως η επίσκεψη κοστίζει αρκετά) Νομίζω άλλωστε πως το πρόβλημα του κοινωνικού άγχους δεν είναι κάτι που θεραπεύεται με φαρμακευτική θεραπεία, εκτός εάν οφείλεται σε κατάθλιψη που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει. Πώς θα μπορούσε κάποιος να είναι χαλαρός στο θέμα των κοινωνικών σχέσεων, να μην τον νοιάζει η απόρριψη, να επικοινωνεί με τα αγαπημένα του πρόσωπα χωρίς το άγχος της απόρριψης ή της ενόχλησης; Είναι τελικά αυτό εφικτό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ημερομηνία απάντησης

2005-03-22 17:39:17

Aπάντηση μηνύματος

Το πρόβλημα της κοινωνικής φοβίας από το οποίο φαίνεται να ταλαιπωρείστε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον σε πρώτη φάση) αλλά και ψυχοθεραπεία, γνωσιακού- συμπεριφορικού τύπου για μια πιο μόνιμη λύση του προβλήματος. Η ακριβής μορφή θεραπείας θα πρέπει βέβαια να καθοριστεί από κάποιον ειδικό ο οποίος θα έχει την δυνατότητα, αποκτώντας μια πιο πλήρη εικόνα της κατάστασής σας, να εντοπίσει πιθανά αίτια του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς και κάποιων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σας όπως η ανασφάλεια, ο φόβος της απόρριψης, η τάση να αναλύετε τις σχέσεις σας κ.λ.π. Μέσω της ψυχοθεραπείας θα σας δοθεί η δυνατότητα να επεξεργαστείτε στοιχεία του εαυτού σας, να αναγνωρίσετε και να αντικαταστήσετε πιθανούς λανθασμένους τρόπους σκέψης και δράσης που μέχρι τώρα χρησιμοποιείτε με αποτέλεσμα να γίνονται δύσκολες και προβληματικές διάφορες πτυχές της καθημερινότητά σας. Υπάρχει τρόπος να βελτιώσετε την κοινωνική σας ζωή και να απαλλαγείτε από τις συνέπειες του κοινωνικού άγχους, αρκεί να τον αναζητήσετε.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων