stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

67

Μήνυμα στις

04/09/03 14:48:52

Τίτλος

Πανικός: ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΜΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΓΧΟΓΟΝΕΣ

Mήνυμα

Είμαι 24 ετών και παρουσίασα στα 19 μου κρίσεις πανικού με ιδεοληπτικούς ψυχαναγκασμούς.Μετά από ένα χρόνο απομόνωσης και απελπισίας αποφάσισα να πάω σε ψυχίατρο, όπου και μου έγινε η ανωτέρω διάγνωση.Ξεκίνησα φαρμακευτική αγωγή με SEROXAT(ένα έως τρία την ημέρα) ανάλογα με την ένταση του προβλήματος καθώς και συμπεριφορική θεραπεία.Καθώς από πολύ νωρίς σημείωσα δραματική βελτίωση, ΄σύντομα σταμάτησα τισ συνεδρίες και συνέχισα την προσπάθεια μόνη μου με περιοδικές επισκέψεις στο γιατρό μου όταν ένιωθα πως πια δεν μπορούσα να τα βγάλω πέρα μόνη μου.Εχω διανύσει από την έναρξη της θεραπείας μου περιόδους κατά τις οποίες το πρόβλημα είχε μειωθεί αισθητά κι εγώ ζούσα σαν απολύτως φυσιολογική κοπέλα και ενδιαμέσως δύσκολές μέρες που όμως στο τέλος υστερούσαν σε δύναμη και διάρκεια έναντι των κάλών ημερών.Εν τούτοις τον τελευταίο χρόνο κατά τον οποίο έχουν συμβεί αρκετές αλλαγές στη ζωή μου, όπως η λήξη της φοιτητικής ζωής και η έναρξη της άσκησής μου ως δικηγόρου, ο χωρισμός μου από μακρόχρονη σχέση και γενικώς η είσοδός μου σε έναν νέο κύκλο ζωής, έχουν πυροδοτήσει αλλεπάλληλες κρίσεις πανικού και γενικευμένο άγχος που δυσκολέυει την καθημερινότητά μου , μειώνει την αποτελεσματικότητά μου στην εργασία μου και φθείρει τις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Εν ολίγοις δεν μπορώ να απολάυσω ή ακόμα και να εκμεταλλεύτώ τις ευκαιρίες που μου δίνονται τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς το πρόβλημά μου, νιώθω να με κρατάει δέσμια ενώ καθημερινά βιώνω πολύ έντονο άγχος που συχνά ξεσπά σε κρίσεις πανικού.Η ερώτησή μου όμως είναι η εξής
ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΜΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΑΓΧΟΓΟΝΕΣ;ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;Πιο συγκεκριμένα, αν έκανα ένα άλλο λιγότερο αγχώδες επάγγελμα ή αποφεύγοντας τις μεγάλες αλλαγές και ζώντας πιο ήρεμα , βοηθούσα περισσότερο τον εαυτό μου να αντιμετωπίσει το αρρωστημένο άγχος που έτσι κι αλλιώς με βασανίζει;Για παράδειγμα η αγάπη μου για το θέατρο με οδήγησε να ενταχτώ πρόσφατα σε μια θεατρική ομάδα , όμως η επικείμενη έκθεσή μου ενώπιον του κόσμου ήδη μου προκαλεί αναστάτωση.Αν καθόμουν στα αβγά μου θα απέφευγα όλη αυτήν την ανησυχία.Όπως και αν εξακολούθούσα να διατηρώ τη σχέση που είχα, την οποία τερματισα για να γνωρίσω -και καλά-νέες εμπειρίες.Απο΄τη μια κυνηγάω να κάνω πράγματα που ακόμη και κάποιος που δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα ίσως δίσταζε να κάνει κι από την άλλη νιώθω πως δεν είμαι τόσο δυνατή ψυχικά για να ανταπεξέλθω σε αυτές μου τις επιλογές.Πολλές φορές μάλιστα πιάνω τον ευτό μου να προχωρεί σε ενέργειες μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθώ πως δεν φοβάμαι να τις κάνω.Μετά βέβαια που μπορεί να έρθει μια ωραιότατη κρισούλα λέω : Τί τα θες και δεν καθόσουν ήσυχη;Εδώ δεν τα κάνουν αυτές που μπορούν;Μήπως τελικά το χω παρακάνει με τη συμπεριφορική θεραπεία και τον τελευταίο καιρό βρίσκομαι συνεχώς εν μέσω αγχογόνων καταστάσεων;Και τελικά αυτό μου κάνει καλό; γιατί εγώ νιώθω τα αποθέματα άγχους ,φόβων και άσχημων ιδεών να ξεχειλίζουν.Να πάψω να τα τροφοδοτώ και εγώ με συνεχείς δοκιμασίες ή αυτό μακροπρόθεσμα ίσως μου βγει σε καλό;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ημερομηνία απάντησης

2003-09-12 10:04:40

Aπάντηση μηνύματος

Το ερώτημα που έχετε θέσει είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε γενικές γραμμές θα ξέρετε από την συμπεριφορική θεραπεία ότι η αποφυγή είναι εκείνη που φροντίζει ώστε το πρόβλημα να διατηρείται και να διαιωνίζεται. Η αποφυγή υπόσχεται ότι θα έχετε πανικό για πάντα. Η έκθεση υπόσχεται ελπίδα στο μέλλον. Από την άλλη θα πρέπει να ομολογήσω ότι η έκθεση μερικές φορές έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες οι οποίες εξαρτώνται από τις σκέψεις που την συνοδεύουν. Αν π.χ. κάποιος πάει κάπου και αισθανθεί άσχημα, και μετά ερμηνεύσει αυτό ώς ένδειξη ότι έχει πάει πίσω, τότε μπορεί ο πανικός του να γίνει χειρότερος. Για τον λόγο αυτό στην γνωσιακή ψυχοθεραπεία δίνουμε μεγάλη σημασία στα πειράματα. Λέμε στον άνθρωπο με πανικό να πάει και να κάνει κάτι και να παρατηρήσει τι θα γίνει. Μετά τον καλούμε να κάνει μια αξιολόγηση του πειράματος. Αν τα πήγε καλά αυτό είναι θετικό. Αν δεν τα πήγε καλά, τότε έχει μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψει τις αυτόματες δυσλειτουργικές σκέψεις του που ευθύνονται για τα συμπτώματά του. Ανακαλύπτοντας την αιτία μπορεί να κάνει κάτι την επόμενη φορά για να ελέγξει το άγχος του. ?ρα η έκθεση μπορεί να είναι θετική ανεξάρτητα από την έκβαση του πειράματος.
Δώστε λοιπόν το πραγματικό νόημα σε αυτά που κάνετε και συνεχίστε άφοβα την έκθεση, είναι η μόνη σας ελπίδα για οριστική απαλλαγή.

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων