stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

69

Μήνυμα στις

07/09/03 13:04:09

Τίτλος

Θεραπεία Πανικού

Mήνυμα

Διάβασα το κείμενο σχετικά με τις κρίσεις πανικού και την αgοραφοβία και αισθάνθηκα ότι καθρεπτίζει τον εαυτό μου και τον τρόπο που αντιδρώ και σκέφτομαι. Η πρώτη κρίση πανικού παρουσιάστηκε στα 17 μου, απροειδοποίητα δυστυχώς χωρίς να μπορώ να καταλάβω τότε την αιτία και φυσικά να μπορώ να την ερμηνεύσω. Νόμιζα ότι θα σπάσει η καρδιά μου, μετρούσα τους χτύπους μου και μια φωνή μου λεγε ¨τώρα θα σταματήσει η καρδιά σου¨! Εκείνη την εποχή επισκέφτηκα αρκετούς καρδιολόγους και ήθελα επιβεβαίωση ότι δεν είχα κάτι σοβαρό. Σήμερα στα 32 μου έχω καταφέρει τα εξής:
α) Να κουβαλώ στη τσάντα μου ένα πλαστικό μπουκαλάκι με αλκοόλ ώστε σε περιπτωση που πάθω κάποια κρίση να μπορώ να την αντιμετωπίσω
β)να σκέπτομαι ότι ποτέ μου δεν θα κάνω τα μακρινά ταξίδια που ονειρευόμουν από μικρή με αεροπλάνο ή κρουαζερόπλοιο
γ)να μη μπορώ να χαρώ την ομορφιά της φύσης (βουνό, θάλασσα, αν θυμηθώ ότι κάποτε κολυμπούσα ατελείωτα και αρκετά βαθειά κτλ)
δ) να τρέμω στην ιδέα του να μείνω έγκυος ή να χρειαστεί να πάρω κάποια αντιβίωση καθώς ¨αν μου συμβεί κάποια κρίση θα μπορώ να πιώ αλκόολ¨?
ε)να ανεβαίνω επτά η οκτώ ορόφους με τα πόδια ή να επιλέγω ένα γιατρό ή δικηγόρο με βάση τον όροφο!
στ) και άλλα πολλά!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής:
1) Πέρσι αποφάσισα να επισκεφτώ ενα ΚΨΥ όπου έκανα
τη γνωστική- αναλυτική θεραπεία με μια ειδικευόμενη ψυχίατρο. Το αποτέλεσμα ήταν φέτος να είμαι μια από τα ίδια! Καμία αλλαγή! Τι πήγε λάθος? Θα μπορούσαν να υπάρχουν εμπλοκές που με αποτρέπουν να ξεπεράσω τις φοβίες? Θα μπορούσαν πχ οι κρίσεις πανικού να εξυπηρετούν ένα σκοπό, ώστε να μη θέλω να απαλλαγώ από αυτές?
2) Ο πατέρας μου ήταν χρόνια καρδιακός και πέθανε από ανακοπή το 1999 στα χέρια μου. Οι κρίσεις μου ξεκίνησαν από την καρδιά και σκέπτομαι αν υπάρχει κάποια συσχέτιση. Τι γνώμη έχετε?
3) Τελικά θα μείνω εδώ ή οι φοβίες μου θα πολλαπλασιαστούν με τα χρόνια τόσο ως προς τη συχνότητα τους όσο και ως προς την ποιότητα τους? Αύριο θα φοβάμαι να οδηγήσω και το αυτοκίνητο μου?
Κλέινοντας να σας πώ ότι κατά τα άλλα έιμαι άτομο που έχω καταφέρει αρκετά στη ζωή μου (έχω μια καλή δουλειά, έχω σπουδάσει, έχω φίλους και είμαι ένα κοινωνικό άτομο) καιπαρά το γεγονός ότι έχω μεγαλώσει σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον (δύο γονείς σε πλήρη αντίθεση, να τσακώνονται, διαφορετικοί εντελώς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και με μια μητέρα κολήμένη με την εκκλησία). Στην καθημερινότητα μου έχω και περιόδους αρκετά χαλαρές χωρίς καταστάσεις έντονου άγχους αλλά και περιόδους με έντονο στρές και φοβίες του τύπου μη τρελάθώ καί άλλες
Ευχαριστώ πάνω από όλα που με ακούσατε

Ημερομηνία απάντησης

2003-09-12 10:06:52

Aπάντηση μηνύματος

Το ιστορικό με τον πατέρα σας μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στην αρχή αλλά η διατήρηση των συμπτωμάτων δεν οφείλεται εκεί. Το γεγονός ότι κάνατε ψυχοθεραπεία και συνεχίζετε να έχετε συμπτωματα δεν λέει κάτι. Πολλές φορές χρειάζεται επιμονή. Επίσης θα πρέπει να σημειώσω ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική είναι σαφώς πιο ενδεδειγμένη από αυτήν που κάνατε. Κατά τα άλλα πιστεύω ότι κακώς μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει μια φαρμακευτική αγωγή για το πρόβλημα. Γιατίο αρνείστε αυτη την επιλογή. Ξέρετε ότι μπορείτε να είστε απολύτωε καλά με μια κατάλληλη θεραπεία; Αυτό θα σας ενισχύσει την εμπιστοσύνη και παράλληλα με την ψυχοθεραπεία υπόσχεται καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα ακόμη και μετά την διακοπή των φαρμάκων. Το αλκοόλ ούτως ή άλλως δεν αποτελεί κατάλληλη θεραπεία.

Με εκτίμηση,

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων